Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: smakowitość w stylu włoskim
2021-06-22
łatwy
30 min
4
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to oszczędne danie, które jest na dodatek niekłopotliwe w przygotowaniu. Makaron z kurczakiem w wyrazistym pomidorowym sosie, zapieczony pod parmezanem i podany z posiekaną wonną bazylią to włoska stylistyka, która zazwyczaj smakuje wszystkim. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 300 g suchego makaronu - grubsze formy
- 300 g kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- garść liści bazylii
- 40 g parmezanu
- do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
- W trakcie gdy makaron się gotuje, pokroić kurczaka w kostkę, doprawić do smaku. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić i pokroić w kawałki zbliżone wielkością do kawałków kurczaka. Podobnie pokroić paprykę.
- Na rozgrzanej patelni, na oleju podsmażyć kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem, do momentu, gdy kurczak zmieni kolor. Zdjąć mięso łyżką cedzakową.
- Na patelnię wrzucić pieczarki i paprykę, smażyć, aż zmiękną a woda z pieczarek nieco odparuje. Dodać mięso z cebulą, zalać całość passatą pomidorową, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut.
- Dodać makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Posypać startym parmezanem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do do 180ºC, przez 15 minut. Podawać świeżo posiekaną bazylią.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?