Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: smakowitość w stylu włoskim

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: smakowitość w stylu włoskim
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem - we włoskim stylu
łatwy
30 min
4

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to oszczędne danie, które jest na dodatek niekłopotliwe w przygotowaniu. Makaron z kurczakiem w wyrazistym pomidorowym sosie, zapieczony pod parmezanem  i podany z  posiekaną wonną bazylią to włoska stylistyka, która zazwyczaj smakuje wszystkim. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 300 g suchego makaronu - grubsze formy
  • 300 g kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • garść liści bazylii
  • 40 g parmezanu
  • do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
  • W trakcie gdy makaron się gotuje, pokroić kurczaka w kostkę, doprawić do smaku. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki oczyścić i pokroić w kawałki zbliżone wielkością do kawałków kurczaka. Podobnie pokroić paprykę.
  • Na rozgrzanej patelni, na oleju podsmażyć kawałki kurczaka z cebulą i czosnkiem, do momentu, gdy kurczak zmieni kolor. Zdjąć mięso łyżką cedzakową.
  • Na patelnię wrzucić pieczarki i paprykę, smażyć, aż zmiękną a woda z pieczarek nieco odparuje. Dodać mięso z cebulą, zalać całość passatą pomidorową, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut.
  • Dodać makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Posypać startym parmezanem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do do 180ºC, przez 15 minut. Podawać świeżo posiekaną bazylią.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej