Zapiekanka gołąbek: zakochasz się od pierwszego kęsa!

Zapiekanka gołąbek: zakochasz się od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego pod beszamelem to delikatniejsza i łatwiejsza do przyrządzenia wersja tradycyjnych gołąbków.
łatwy
45 min
4

Zapiekanka gołąbek smakuje jak gołąbki, ale ma inną formę i świetny smak. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smak obłędny. No i nie musisz zawiać farszu w liście kapusty!

Zapiekanka gołąbek jest  delikatniejsza w smaku od popularnych gołąbków, bo nie zawiera sosu pomidorowego. Oczywiście przepis można zmodyfikować i dodać przecier albo do mięsa, albo do sosu beszamelowego - jeśli kompozycja kapusta i mięso u was obowiązkowo musi się łączyć z pomidorami. Ja jednak przygotowuję ją jak lasagne - tylko zamiast warstw ciasta makaronowego dają kapuściane liście. Możliwy jest też wariant zapiekanki, w którym zamiast ryżu występuje kasza.

Zapiekanka gołąbek nie jest mniej kaloryczna niż tradycyjne gołąbki, z powodu dodatku dość kalorycznego sosu beszamelowego. Ale ponieważ podajemy ją bez ziemniaków - bilans kaloryczny wychodzi podobnie.

SKŁADNIKI

  • kapusta biała ok pół główki
  • warstwa z ryżu;
  • 1 szklanki ryżu
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • Warstwa mięsna:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • sos beszamelowy:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę podzielić na liście i ugotować je w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.
  • Zagotować wodę, dodać sól i wsypać ryż. Gotować mieszając, aż do wchłonięcia wody. Pozostawić ryż pod przykryciem. Kiedy przestygnie, dodać czosnek śmietanę i jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
  • Mięso wymieszać z jajkiem, wodą i przyprawami.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać mąkę, i stopniowo dodawać mleko, aż do uzyskania gęstego sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • Na dnie formy lub naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę oleju, ułożyć liście kapusty. Potem warstwę ryżu, na to warstwę mięsną, liście kapusty, sos beszamelowy. Zapiekankę zapiec ok 40 min w temperaturze 180ºC.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej