Zapiekanka gołąbek: zakochasz się od pierwszego kęsa!
Zapiekanka gołąbek smakuje jak gołąbki, ale ma inną formę i świetny smak. Jej przygotowanie nie jest trudne, a smak obłędny. No i nie musisz zawiać farszu w liście kapusty!
Zapiekanka gołąbek jest delikatniejsza w smaku od popularnych gołąbków, bo nie zawiera sosu pomidorowego. Oczywiście przepis można zmodyfikować i dodać przecier albo do mięsa, albo do sosu beszamelowego - jeśli kompozycja kapusta i mięso u was obowiązkowo musi się łączyć z pomidorami. Ja jednak przygotowuję ją jak lasagne - tylko zamiast warstw ciasta makaronowego dają kapuściane liście. Możliwy jest też wariant zapiekanki, w którym zamiast ryżu występuje kasza.
Zapiekanka gołąbek nie jest mniej kaloryczna niż tradycyjne gołąbki, z powodu dodatku dość kalorycznego sosu beszamelowego. Ale ponieważ podajemy ją bez ziemniaków - bilans kaloryczny wychodzi podobnie.
SKŁADNIKI
- kapusta biała ok pół główki
- warstwa z ryżu;
- 1 szklanki ryżu
- 2 szklanki wody
- sól
- szczypta czosnku granulowanego
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- natka pietruszki
- Warstwa mięsna:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- sos beszamelowy:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/4 cebuli
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę podzielić na liście i ugotować je w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.
- Zagotować wodę, dodać sól i wsypać ryż. Gotować mieszając, aż do wchłonięcia wody. Pozostawić ryż pod przykryciem. Kiedy przestygnie, dodać czosnek śmietanę i jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Mięso wymieszać z jajkiem, wodą i przyprawami.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać mąkę, i stopniowo dodawać mleko, aż do uzyskania gęstego sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- Na dnie formy lub naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę oleju, ułożyć liście kapusty. Potem warstwę ryżu, na to warstwę mięsną, liście kapusty, sos beszamelowy. Zapiekankę zapiec ok 40 min w temperaturze 180ºC.