Zapiekane kotlety z kurczaka w stylu nowojorskim

Zapiekane kotlety z kurczaka w stylu nowojorskim
Autor: Shutterstock.com Zapiekane kotlety z kurczaka w stylu nowojorskim
łatwy
20 min
4

Zapiekane kotlety z kurczaka w stylu nowojorskim to pyszne danie obiadowe. Soczyste sznycle drobiowe, skąpane w pomidorowym sosie i zapieczone pod serem, to najlepszy obiad świata. Przygotowanie jest banalnie łatwe, a efekt oszałamiający. Tak przygotowane kotlety najlepiej podać ze spaghetti lub innym pysznym włoskim makaronem. 

SKŁADNIKI

  • 8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • po 1/3 łyżeczki bazylii, tymianku, oregano
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • 100 g sera mozzarella, tartego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Wlać przecier pomidorowy oraz 1 szklankę gorącej wody. Dodać zioła przyprawowe. Zagotować. 
  • Większość przygotowanego sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć kotlety. Posmarować je pozostałym sosem. 
  • Na każdym kotlecie ułożyć plasterek boczku. Boczek również posmarować pomidorowym sosem. Posypać tartym serem.
  • Naczynie z kotletami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. 
  • Podawać ze spaghetti lub innym makaronem. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej