Zamiast kanapki, szykuję tę zapiekankę. Moja rodzina ją wręcz ubóstwia

Zamiast kanapki, szykuję tę zapiekankę. Moja rodzina ją wręcz ubóstwia
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Szybka, prosta i sycąca. Ta zapiekanka makaronowa w stylu popularnego amerykańskiego burgera to idealny pomysł na każdą okazję. Wystarczy kilka a składników i chwila wolnego czasu. Ta zapiekanka zasmakuje każdemu, a jest gotowa w niecałą godzinę.

Zapiekanka inspirowana popularną kanapką. Wystarczy kilka składników

Aromatyczna i prosta zapiekanka w stylu amerykańskiej kanapki Sloppy Joe, która jest niezwykle sycąca, aromatyczna i po prostu smakowita. W tym przepisie pomijamy jednak bułkę i zamieniamy ją na makaron tworząc przy tym proste danie, które zasmakuje całej rodzinie.

To prosty i domowy sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny, przy którym nie bezie trzeba się zbytnio napracować. Co więcej, można dowolnie modyfikować naszą zapiekankę dodając lub zmieniając warzywa, które w niej znajdziemy lub eksperymentując z rodzajem mięsa używanego do sosu.

Jednak warto podkreślić, że w tej zapiekance nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc się nią rozkoszować. Dzięki temu jest ona doskonałym posiłkiem na każdy dzień tygodnia.

Jeśli więc brak ci pomysłu na obiad dla całej rodziny, a masz ochotę na coś sycącego i prostego - ta zapiekanka będzie wyborem wręcz idealnym. Proste składniki, dużo sera i smak - wszystko zapieczone w jednym prostym daniu. Nie czekaj, tylko sam wypróbuj.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnki 
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól u pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy wołowinę i podsmażamy, aż będzie ciemna.
  • Dodajemy posiekane: cebulę, papryki i czosnek.
  • Doprawiamy papryką, solą i pieprzem
  • Całość mieszamy i gotujemy.
  • Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat, musztardę i cukier.
  • Całość zagotowujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Dodajemy makaron i kukurydzę.
  • Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem.
  • Pieczemy około 20 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej