Za’atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill

2020-10-05
Materiały prasowe FoodSaver@
Za'atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill
Autor: Shutterstock Za'atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill
łatwy
10 min
4

Marynata to nieodłączny składnik dań na grilla. Istnieje tysiące kombinacji smakowych, które składają się na idealną marynatę. Każda jednak marynata powinna zawierać kilka podstawowych elementów, takich jak przyprawy, kwas oraz tłuszcz. Podajemy przepis na tradycyjną arabską marynatę do mięs. Suchą przyprawę można przechowywać od 3 do 6 miesięcy, w pojemniku próżniowym natomiast jeszcze dłużej.

Składniki

proporcje na około 2 kg kawałek mięsa:

1 łyżka stołowa suszonego tymianku

1 łyżka stołowa nasion sezamu

1 łyżka stołowa kashmiri chilli

1 lub 2 łyżeczki sumaku (można go zastąpić startą na tarce o małych oczkach skórką cytrynową wymieszaną z solą. Trzeba wówczas pamiętać, aby proporcjonalnie zmniejszyć ilość soli podaną w przepisie)

1 łyżeczka ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu

1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej

1 łyżeczka grubej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to zaledwie kilka minut.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zmielić. Zazwyczaj sezam dodajemy po zmieleniu pozostałych przypraw, ale nie jest to regułą. 

Po przygotowaniu mieszanki natrzeć mięso olejem, obsypać za'atarem i następnie włożyć do pojemnika do marynowania próżniowego.

Po kilku sekundach danie gotowe do grillowania.

Materiały prasowe FoodSaver@
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE