Wołowina z woka - soczysta i aromatyczna
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku oczywiście najlepiej wychodzi w woku. Mięso jest soczyste, aromatyczne i szybciej mięknie. Jeśli masz woka w domu, przyrządzenie tego dania z wołowiną będzie banalnie proste. Oto przepis na smaczną wołowinę w marynacie z sosu sojowego i sherry, podawaną z warzywami i sypkim z ryżem.
SKŁADNIKI
- 50 dag wołowiny bez kości
- 50 dag brokułów
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 duża cebula
- 3-4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- 1-2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łączymy składniki marynaty. Umyte i osuszone mięso kroimy w wąskie paseczki, wkładamy do szklanej salaterki, zalewamy połową marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Umyte i podzielone na różyczki brokuły wrzucamy na 1 min do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- W woku rozgrzewamy oliwę i smażymy partiami mięso wyjęte z marynaty.
- Po usmażeniu mięsa dolewamy do woka oliwę i smażymy na złoto cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy czosnek z imbirem oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy brokuły, kropimy łyżką wody i mieszając smażymy jeszcze przez 2-3 min.
- Pozostałą marynatę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy do warzyw wraz z usmażonym mięsem. Podgrzewamy kilka minut mieszając, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie ciepłe.
- Na końcu wsypujemy posiekaną dymkę. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.