Wołowina z warzywami z piekarnika [obiad na weekend]
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Aromatyczna i mięciutka, rozpływająca się w ustach wołowina z warzywami nie jest daniem czasochłonnym ani trudnym, wymaga jednak długotrwałego pieczenia, dlatego polecamy ten przepis na sobotni lub niedzielny obiad.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę
- 6 plastrów polędwicy wędzonej albo innej wędzonki
- 4 marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2-1 puszka pomidorów bez skórki (posiekanych)
- 250-500 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 250 ml esencjonalnego bulionu wołowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- listki laurowe
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 gałązki tymianku
- mąka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule pokroić w piórka, marchewki w grube plasterki. Czosnek zmiażdżyć i poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną polędwicę. Smażyć, aż powstaną skwarki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić czosnek i cebulę. Lekko podsmażyć i dodać łyżkę mąki. Zasmażyć. Przełożyć do naczynia. Smażyć partiami kawałki wołowiny. Usmażone mięso przekładać do żeliwnego garnka i oprószyć solą.
- Gdy całe mięso będzie usmażone, do naczynia dodać posiekane pomidory z puszki, pokrojone marchewki oraz po pół szklanki czerwonego wina i gorącego bulionu. Wszystko delikatnie wymieszać. Ilość płynów, wina i bulionu, zależy od ilości mięsa i marchewki - najlepiej gdy mięso niemal jest zakryte. Dodać po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a na wierzchu ułożyć zioła, najlepiej związane by łatwiej było je wyjąć.
- Naczynie przykryć wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika. Piec ok. 3 godziny, aż wołowina będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolewać bulion i wino.