Wołowina z warzywami z piekarnika [obiad na weekend]

2021-03-29
Wołowina z warzywami z piekarnika [obiad na weekend]
Autor: Shutterstock Wołowina z warzywami z piekarnika [obiad na weekend]
łatwy
0 min
4

Aromatyczna i mięciutka, rozpływająca się w ustach wołowina z warzywami nie jest daniem czasochłonnym ani trudnym, wymaga jednak długotrwałego pieczenia, dlatego polecamy ten przepis na sobotni lub niedzielny obiad.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę
  • 6 plastrów polędwicy wędzonej albo innej wędzonki
  • 4 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2-1 puszka pomidorów bez skórki (posiekanych)
  • 250-500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 250 ml esencjonalnego bulionu wołowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • listki laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • mąka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule pokroić w piórka, marchewki w grube plasterki. Czosnek zmiażdżyć i poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną polędwicę. Smażyć, aż powstaną skwarki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić czosnek i cebulę. Lekko podsmażyć i dodać łyżkę mąki. Zasmażyć. Przełożyć do naczynia. Smażyć partiami kawałki wołowiny. 
Usmażone mięso przekładać do żeliwnego garnka i oprószyć solą.
  • Gdy całe mięso będzie usmażone, do naczynia dodać posiekane pomidory z puszki, pokrojone marchewki oraz po pół szklanki czerwonego wina i gorącego bulionu. Wszystko delikatnie wymieszać. Ilość płynów, wina i bulionu, zależy od ilości mięsa i marchewki - najlepiej gdy mięso niemal jest zakryte. Dodać po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a na wierzchu ułożyć zioła, najlepiej związane by łatwiej było je wyjąć.
  • Naczynie przykryć wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika. Piec ok. 3 godziny, aż wołowina będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolewać bulion i wino.