Wołowina w piwie: pomysł na smaczne duszone mięso

przepis-na-wolowine-w-piwie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wołowina duszona z dodatkiem ciemnego piwa nabiera smaku i aromatu, staje się bardziej esencjonalna
łatwy
80 min
4

Podajemy sprawdzony przepis na mięso wołowe  duszone w piwie. Dzięki temu słodko-gorzkiemu dodatkowi, jakim jest piwo, wołowina staje się bardziej soczysta i aromatyczna.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wołowiny na gulasz,
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • 0,5 l ciemnego piwa,
  • 3 marchewki pokrojone w talarki,
  • 3 cebule pokrojone w duże kawałki,
  • 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej w dużym rondlu.
  • Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone cebule i seler naciowy w talarkach.
  • Kiedy wołowina będzie wysmażona, posypać delikatnie solą i mocniej pieprzem i podlać całość piwem.
  • Smażyć jeszcze na dużym ogniu przez minutę, a następnie zmniejszyć ogień, dodać listki laurowe, marchewki pokrojone w talarki i zalać całość bulionem warzywnym.
  • Dusić około godziny, aż mięso będzie gotowe.
Marta Balko
więcej