Wołowina w piwie: pomysł na smaczne duszone mięso
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Podajemy sprawdzony przepis na mięso wołowe duszone w piwie. Dzięki temu słodko-gorzkiemu dodatkowi, jakim jest piwo, wołowina staje się bardziej soczysta i aromatyczna.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wołowiny na gulasz,
- 1 l wywaru warzywnego,
- 0,5 l ciemnego piwa,
- 3 marchewki pokrojone w talarki,
- 3 cebule pokrojone w duże kawałki,
- 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki,
- 2 listki laurowe,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej w dużym rondlu.
- Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone cebule i seler naciowy w talarkach.
- Kiedy wołowina będzie wysmażona, posypać delikatnie solą i mocniej pieprzem i podlać całość piwem.
- Smażyć jeszcze na dużym ogniu przez minutę, a następnie zmniejszyć ogień, dodać listki laurowe, marchewki pokrojone w talarki i zalać całość bulionem warzywnym.
- Dusić około godziny, aż mięso będzie gotowe.