Wołowina w czerwonym winie
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Jak przyrządzić wołowinę, by była soczysta, miękka i aromatyczna? Polecamy przepis na wołowinę w czerwonym winie. Duszone mięso wołowe wyśmienicie smakuje w winnym sosie z dodatkiem papryki, cebuli i rozmarynu. Sprawdź, jak zrobić wołowinę w czerwonym winie, by wyszła idealnie soczysta i doskonale doprawiona.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wołowiny bez kości
- cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 2x2 cm. Oprószyć mąką i zrumienić na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla.
- Na tym samym tłuszczu obsmażyć paprykę pokrojoną w drobną kostkę i cebulę pokrojoną w plasterki. Gdy się zezłoci, zalać całość szklanką wody. Zamieszać aż wywar nabierze brązowej barwy i zalać nim mięso w rondlu. Dusić do miękkości.
- Wlać wino, wsypać 1/2 łyżeczki rozmarynu, popieprzyć i osolić do smaku. Odparować sos do dosyć gęstej konsystencji. Podawać wołowinę polaną sosem.