Wołowina po sajgońsku na andrzejki: przepis na danie z woka

2021-03-29
MK
andrzejki_menu_na_przyjecie_przepis.jpg
Autor: pixabay.com Chiński makaron - podstawa wielu szybkich i smacznych dań.
łatwy
15 min
4

Andrzejkowe przyjęcie już dziś, a ty nie masz pomysłu, co podać gościom? Brakuje ci czasu na kulinarne fajerwerki? Oto pomysł na błyskawiczne i zdrowe danie mięsne, przygotowane w woku. Podajemy łatwy przepis na wołowinę  po sajgońsku.

SKŁADNIKI

  • ½ polędwicy (najlepiej cielęcej)
  • 30 dag chińskiego makaronu
  • sałata rzymska (ok. 2 szklanki listków)
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • ¼ szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę wołową pokrój wzdłuż włókien na cienkie i krótkie paseczki.
  • Zagotuj wodę w garnku, wrzuć do niej chiński makaron i gotuj go przez 3 minuty, aż będzie miękki. Odcedź i odstaw.
  • Sałatę rzymską porwij na drobne kawałeczki.
  • Postaw wok na średnim ogniu. Gdy wok się rozgrzeje, wlej olej z orzeszków ziemnych i rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni patelni.
  • Dodaj do oleju posiekany czosnek i smaż przez minutę, cały czas mieszając.
  • Dodaj polędwicę i smaż, nie przerywając mieszania, 3 ok. minuty - mięso musi zbrązowieć ze wszystkich stron.
  • Dodaj ½ szklanki wody i gotuj całość przez 2 minuty.
  • Zdejmij wok z ognia, przypraw danie solą i pieprzem.
  • Podziel makaron na 4 porcje i rozłóż na talerze.
  • Nałóż sałatę, mięso i posyp potrawę orzeszkami ziemnymi.
MK