Wołowina po sajgońsku na andrzejki: przepis na danie z woka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Andrzejkowe przyjęcie już dziś, a ty nie masz pomysłu, co podać gościom? Brakuje ci czasu na kulinarne fajerwerki? Oto pomysł na błyskawiczne i zdrowe danie mięsne, przygotowane w woku. Podajemy łatwy przepis na wołowinę po sajgońsku.
SKŁADNIKI
- ½ polędwicy (najlepiej cielęcej)
- 30 dag chińskiego makaronu
- sałata rzymska (ok. 2 szklanki listków)
- 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
- 4 posiekane ząbki czosnku
- ½ szklanki wody
- sól i czarny pieprz do smaku
- ¼ szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę wołową pokrój wzdłuż włókien na cienkie i krótkie paseczki.
- Zagotuj wodę w garnku, wrzuć do niej chiński makaron i gotuj go przez 3 minuty, aż będzie miękki. Odcedź i odstaw.
- Sałatę rzymską porwij na drobne kawałeczki.
- Postaw wok na średnim ogniu. Gdy wok się rozgrzeje, wlej olej z orzeszków ziemnych i rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni patelni.
- Dodaj do oleju posiekany czosnek i smaż przez minutę, cały czas mieszając.
- Dodaj polędwicę i smaż, nie przerywając mieszania, 3 ok. minuty - mięso musi zbrązowieć ze wszystkich stron.
- Dodaj ½ szklanki wody i gotuj całość przez 2 minuty.
- Zdejmij wok z ognia, przypraw danie solą i pieprzem.
- Podziel makaron na 4 porcje i rozłóż na talerze.
- Nałóż sałatę, mięso i posyp potrawę orzeszkami ziemnymi.