Wołowina marynowana: jak zrobić marynatę do wołowiny?

2021-03-29
Marynata do mięsa: jaka jest najlepsza? 3 przepisy na marynaty
Autor: thinkstockphotos.com Odpowiednio skomponowana marynata wpływa nie tylko na smak, lecz także skraca czas pieczenia mięsa
łatwy
0 min
4

Dobry przepis na marynatę do wołowiny  to podstawa, by pieczone mięso nabrało pożądanego smaku, aromatu i soczystości. Jak marynować wołowinę? Jaka marynata pasuje do mięsa wołowego? Wypróbuj przepis na wyśmienitą marynatę do wołowiny z mieszanki ziół i przypraw. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg pieczeni wołowej
  • 3 dag chudego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 l czerwonego wina np. Beaujolais
  • 5 dag schłodzonego masła
  • 1/4 l śmietanki kremówki
  • sól
  • Marynata:
  • por
  • seler
  • 2 marchwie
  • korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 10 liści laurowych
  • 5 goździków
  • 20 ziaren jałowca
  • 20 ziaren pieprzu
  • 1/4 l octu
  • Mieszanka przypraw:
  • łyżeczka tymianku
  • 4 goździki
  • łyżeczka kolendry
  • 20 ziaren jałowca
  • łyżka ziarnistego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • skórka z 1/4 cytryny pocięta w paski

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyścić z powięzi i żył. Grubo pokroić warzywa do marynaty.
  • Przygotować marynatę z jarzyn, octu, wody i przypraw. Połączyć wszystkie składniki w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso tak, by było całe przykryte marynatą, przykryć i zostawić na dwa dni w chłodnym miejscu.
  • Zamarynowane mięso dobrze osączyć, natrzeć solą i zrumienić na oleju z dodatkiem kawałka boczku.
  • Jarzyny do duszenia (marchew, cebula, pietruszka por) grubo pokroić i zrumienić obok mięsa. Dodać 1/4 l marynaty i wino.
  • Mieszankę przypraw zawinąć w worek z gazy i obwiązać długim sznurkiem. Umocować w naczyniu do pieczenia tak, by przyprawy były zanurzone w płynie.
  • Na powierzchni mięsa położyć kawałki masła. Dusić w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 225 stopni C około 2 godzin.
  • Po ok. półtorej godziny od wstawienia do piekarnika dodać śmietankę. Po upieczeniu mięso, worek z przyprawami i boczek wyjąć z garnka. Resztę zmiksować i przetrzeć przez sito. Jeżeli sos jest za rzadki - odparować.
  • Pokrojoną cienko pieczeń polać sosem. Podawać z kluskami z ziemniaków.