Wołowina marynowana: jak zrobić marynatę do wołowiny?
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Dobry przepis na marynatę do wołowiny to podstawa, by pieczone mięso nabrało pożądanego smaku, aromatu i soczystości. Jak marynować wołowinę? Jaka marynata pasuje do mięsa wołowego? Wypróbuj przepis na wyśmienitą marynatę do wołowiny z mieszanki ziół i przypraw.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg pieczeni wołowej
- 3 dag chudego boczku
- 4 łyżki oleju
- 2 marchwie
- 2 cebule
- pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 l czerwonego wina np. Beaujolais
- 5 dag schłodzonego masła
- 1/4 l śmietanki kremówki
- sól
- Marynata:
- por
- seler
- 2 marchwie
- korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 10 liści laurowych
- 5 goździków
- 20 ziaren jałowca
- 20 ziaren pieprzu
- 1/4 l octu
- Mieszanka przypraw:
- łyżeczka tymianku
- 4 goździki
- łyżeczka kolendry
- 20 ziaren jałowca
- łyżka ziarnistego pieprzu
- 4 liście laurowe
- skórka z 1/4 cytryny pocięta w paski
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyścić z powięzi i żył. Grubo pokroić warzywa do marynaty.
- Przygotować marynatę z jarzyn, octu, wody i przypraw. Połączyć wszystkie składniki w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso tak, by było całe przykryte marynatą, przykryć i zostawić na dwa dni w chłodnym miejscu.
- Zamarynowane mięso dobrze osączyć, natrzeć solą i zrumienić na oleju z dodatkiem kawałka boczku.
- Jarzyny do duszenia (marchew, cebula, pietruszka por) grubo pokroić i zrumienić obok mięsa. Dodać 1/4 l marynaty i wino.
- Mieszankę przypraw zawinąć w worek z gazy i obwiązać długim sznurkiem. Umocować w naczyniu do pieczenia tak, by przyprawy były zanurzone w płynie.
- Na powierzchni mięsa położyć kawałki masła. Dusić w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 225 stopni C około 2 godzin.
- Po ok. półtorej godziny od wstawienia do piekarnika dodać śmietankę. Po upieczeniu mięso, worek z przyprawami i boczek wyjąć z garnka. Resztę zmiksować i przetrzeć przez sito. Jeżeli sos jest za rzadki - odparować.
- Pokrojoną cienko pieczeń polać sosem. Podawać z kluskami z ziemniaków.