Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą "bieługa" [BELUGA]

2021-03-25
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą bieługa [BELUGA]
Autor: Shutterstock Miska pożywnego gulaszu z wieprzowiną i czarną soczewicą
łatwy
60 min
4

Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą to pyszne i sycące danie. Czarna soczewica pochodzi z Afryki. Jej czarne okrągłe ziarenka przypominają kawior z bieługi. Stąd międzynarodowa nazwa tej odmiany soczewicy - beluga. Czarnej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać. Oto przepis na wieprzową potrawkę z soczewicą bieługa. 

Składniki

2 łyżki oleju

500 g wieprzowego mięsa z szynki lub schabu, pokrojonego w kostkę

2 łyżeczki przyprawy do mięsa

1 cebula, drobno posiekana

1 marchewka, pokrojona na półtalarki

1 łodyga selera naciowego, pokrojonego

1 łyżka imbiru świeżego, startego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

1/4 łyżeczki kminku mielonego

1 szklanka surowej czarnej soczewicy

2 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka wody

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok

sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku z grubym dnem, najlepiej w żeliwnym, rozgrzej olej. Dodaj mięso wieprzowe oprószone przyprawą do mięsa. Smaż do zrumienienia.

Dodaj cebulę i smaż około 5 minut. Do chwili, gdy cebula będzie szklista. Dodaj marchew i seler. Smaż około 5 minut. Dodaj imbiru i smaż jeszcze 1 minutę.

Dodaj przyprawy mielone: papryki, pieprz, kminek.

Na koniec dodaj soczewicę, bulion warzywny i wodę. Doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez około 25 minut. Sprawdź od czasu do czasu postępy gotowania. W razie potrzeby dodaj wody.

Gdy soczewica jest już miękka, dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny. Duś przez 5-10 minut.

Spróbuj i dopraw według uznania.

Podawaj z ryżem lub kaszą.

Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?