Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą "bieługa" [BELUGA]

Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą bieługa [BELUGA]
Autor: Shutterstock Miska pożywnego gulaszu z wieprzowiną i czarną soczewicą
łatwy
60 min
4

Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą to pyszne i sycące danie. Czarna soczewica pochodzi z Afryki. Jej czarne okrągłe ziarenka przypominają kawior z bieługi. Stąd międzynarodowa nazwa tej odmiany soczewicy - beluga. Czarnej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać. Oto przepis na wieprzową potrawkę z soczewicą bieługa. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 500 g wieprzowego mięsa z szynki lub schabu, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 marchewka, pokrojona na półtalarki
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
  • 1 łyżka imbiru świeżego, startego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 szklanka surowej czarnej soczewicy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem, najlepiej w żeliwnym, rozgrzej olej. Dodaj mięso wieprzowe oprószone przyprawą do mięsa. Smaż do zrumienienia.
  • Dodaj cebulę i smaż około 5 minut. Do chwili, gdy cebula będzie szklista. Dodaj marchew i seler. Smaż około 5 minut. Dodaj imbiru i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Dodaj przyprawy mielone: papryki, pieprz, kminek.
  • Na koniec dodaj soczewicę, bulion warzywny i wodę. Doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez około 25 minut. Sprawdź od czasu do czasu postępy gotowania. W razie potrzeby dodaj wody.
  • Gdy soczewica jest już miękka, dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny. Duś przez 5-10 minut.
  • Spróbuj i dopraw według uznania.
  • Podawaj z ryżem lub kaszą.
Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej