Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą "bieługa" [BELUGA]
2021-04-08
łatwy
60 min
4
Wieprzowy gulasz z czarną soczewicą to pyszne i sycące danie. Czarna soczewica pochodzi z Afryki. Jej czarne okrągłe ziarenka przypominają kawior z bieługi. Stąd międzynarodowa nazwa tej odmiany soczewicy - beluga. Czarnej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać. Oto przepis na wieprzową potrawkę z soczewicą bieługa.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 500 g wieprzowego mięsa z szynki lub schabu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 marchewka, pokrojona na półtalarki
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
- 1 łyżka imbiru świeżego, startego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1 szklanka surowej czarnej soczewicy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem, najlepiej w żeliwnym, rozgrzej olej. Dodaj mięso wieprzowe oprószone przyprawą do mięsa. Smaż do zrumienienia.
- Dodaj cebulę i smaż około 5 minut. Do chwili, gdy cebula będzie szklista. Dodaj marchew i seler. Smaż około 5 minut. Dodaj imbiru i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj przyprawy mielone: papryki, pieprz, kminek.
- Na koniec dodaj soczewicę, bulion warzywny i wodę. Doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez około 25 minut. Sprawdź od czasu do czasu postępy gotowania. W razie potrzeby dodaj wody.
- Gdy soczewica jest już miękka, dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny. Duś przez 5-10 minut.
- Spróbuj i dopraw według uznania.
- Podawaj z ryżem lub kaszą.
Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?