Wieprzowina w jogurcie - gulasz z arabską nutą

Wieprzowina w jogurcie
Autor: Shutterstock Wieprzowina w jogurcie to przepis inspirowany kuchnia arabską.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Wieprzowy gulasz z jogurtem to przepis inspirowany kuchnią arabską i potrawami z jagnięciny. Mięso jagnięce czy baranie nie jest u nas tak łatwo dostępne wiec zastąpiłam je łopatką wieprzową. Wyszło aromatycznie i lekko. Polecam.

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 szklanki kremowego jogurtu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki masła

pieprz i sól

3-4 gałązki świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać i razem wrzucić do garnka, przyprawić solą i pieprzem, podlać połową szklanki gorącej wody, przykryć i udusić do miękkości.

Uduszone mięso odkryć i odparować podgrzewając na średnim ogniu jeszcze kilka minut, aż cały sos wyparuje.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, a następnie wraz solą dodać do jogurtu.

Wlać jogurt do mięsa i gotować, aż zgęstnieje na niewielkim ogniu.

Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z mieloną kolendrą, a następnie przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa.

Gulasz podawać posypany posiekaną świeżą kolendrą.

Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej