Wieprzowina w jogurcie - gulasz z arabską nutą
2021-06-06
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Wieprzowy gulasz z jogurtem to przepis inspirowany kuchnią arabską i potrawami z jagnięciny. Mięso jagnięce czy baranie nie jest u nas tak łatwo dostępne wiec zastąpiłam je łopatką wieprzową. Wyszło aromatycznie i lekko. Polecam.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki kremowego jogurtu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól
- 3-4 gałązki świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać i razem wrzucić do garnka, przyprawić solą i pieprzem, podlać połową szklanki gorącej wody, przykryć i udusić do miękkości.
- Uduszone mięso odkryć i odparować podgrzewając na średnim ogniu jeszcze kilka minut, aż cały sos wyparuje.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, a następnie wraz solą dodać do jogurtu.
- Wlać jogurt do mięsa i gotować, aż zgęstnieje na niewielkim ogniu.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z mieloną kolendrą, a następnie przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa.
- Gulasz podawać posypany posiekaną świeżą kolendrą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne