Wieprzowina w jogurcie - gulasz z arabską nutą

Wieprzowina w jogurcie
Autor: Shutterstock Wieprzowina w jogurcie to przepis inspirowany kuchnia arabską.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Wieprzowy gulasz z jogurtem to przepis inspirowany kuchnią arabską i potrawami z jagnięciny. Mięso jagnięce czy baranie nie jest u nas tak łatwo dostępne wiec zastąpiłam je łopatką wieprzową. Wyszło aromatycznie i lekko. Polecam.

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki kremowego jogurtu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać i razem wrzucić do garnka, przyprawić solą i pieprzem, podlać połową szklanki gorącej wody, przykryć i udusić do miękkości.
  • Uduszone mięso odkryć i odparować podgrzewając na średnim ogniu jeszcze kilka minut, aż cały sos wyparuje.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości przegotowanej wody, a następnie wraz solą dodać do jogurtu.
  • Wlać jogurt do mięsa i gotować, aż zgęstnieje na niewielkim ogniu.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z mieloną kolendrą, a następnie przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa.
  • Gulasz podawać posypany posiekaną świeżą kolendrą.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej