Wieprzowina duszona z warzywami - pokochasz jej smak!
2022-01-10
łatwy
30 min
4
Wieprzowina duszona z warzywami to proste do przygotowania i bardzo smaczne danie ze sporym dodatkiem warzyw, czyli witamin i błonnika. Naprawdę rozpływa się w ustach i smakuje wybornie!
SKŁADNIKI
- 400 g wieprzowiny z łopatki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 spore cebule
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej
- 50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paski. Łodygi selera pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodawać stopniowo mięso, seler i cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać sól, pieprz, sos sojowy i bulion, dusić pod przykryciem 15 minut.
- Dodać fasolę, dusić jeszcze przez 10 minut.
- Migdały uprażyć na pozostałej łyżce masła. Gotową wieprzowinę podawać posypaną uprażonymi migdałami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne