Wieprzowina duszona z warzywami - pokochasz jej smak!

Wieprzowina duszona z warzywami - pokochasz jej smak!
Autor: Shutterstock Wieprzowina duszona z warzywami to proste, ale smakowite danie
łatwy
30 min
4

Wieprzowina duszona z warzywami to proste do przygotowania i bardzo smaczne danie ze sporym dodatkiem warzyw, czyli witamin i błonnika. Naprawdę rozpływa się w ustach i smakuje wybornie!

SKŁADNIKI

  • 400 g wieprzowiny z łopatki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 spore cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w paski. Łodygi selera pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodawać stopniowo mięso, seler i cebulę, usmażyć na złoty kolor.  Dodać sól, pieprz, sos sojowy i bulion, dusić pod przykryciem 15 minut.
  • Dodać fasolę, dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Migdały uprażyć na pozostałej łyżce masła. Gotową wieprzowinę podawać posypaną uprażonymi migdałami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej