Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Wieprzowe kotleciki w sosie śmietanowo-musztardowym rozpływają się w ustach. Kotlety w sosie ze śmietaną i musztardą można przyrządzić ze schabu z kością, schabu środkowego, karkówki lub szynki. Z dużych kawałków mięsa, które można pokroić na plastry. Wieprzowe kotleciki, sznycelki i eskalopki świetnie współgrają z pikantną gorczycą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe z kością lub 4 kotlety karkowe lub 4 plastry z szynki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula lub pół szklanki cebulek szalotek
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć, oprószyć mąką.
- Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kotlety z obu stron. Odłożyć.
- Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę.
- Gdy cebula jest już uduszona, dodać bulion, śmietanę, musztardę i rozmaryn. Zagotować.
- Ponownie kotlety przełożyć do patelni, przykryć pokrywką i dusić 20-30 minut.
- Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.