Wieprzowe klopsiki w sosie - idealne do tłuczonych ziemniaków
2022-02-22
łatwy
30 min
4
Wieprzowe klopsiki to ulubione danie dużych i małych smakoszy. Są mięciutkie, soczyste i bardzo smaczne. Na mięso mielone na klopsiki przeznacza się najczęsciej łopatkę wieprzową. Klopsiki to bardzo oszczędne danie mięsne. Do tego proste w przygotowaniu! Zobacz przepis, jak przyrządzić najlepsze klopsiki w sosie do tłuczonych ziemniaków!
Klopsy, klopsiki i pulpeciki - 12 waszych ulubionych przepisów
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki wody
- 1 duża cebula
- 150 g pieczarek
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmącone jajko, tartą bułkę i wodę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrabiać razem przez kilka chwil.
- Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni.
- Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Do usmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki. Zamieszać i smażyć, aż odparuje sos, który wypuszczą pieczarki.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać klopsiki. Dusić przez 15-20 minut.
- Na koniec przyprawić zmielonym pieprzem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?