Wieprzowe klopsiki w sosie - idealne do tłuczonych ziemniaków

Wieprzowe klopsiki w sosie - idealne do tłuczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Wieprzowe klopsiki w sosie - idealne do tłuczonych ziemniaków
łatwy
30 min
4

Wieprzowe klopsiki to ulubione danie dużych i małych smakoszy. Są mięciutkie, soczyste i bardzo smaczne. Na mięso mielone na klopsiki przeznacza się najczęsciej łopatkę wieprzową. Klopsiki to bardzo oszczędne danie mięsne. Do tego proste w przygotowaniu! Zobacz przepis, jak przyrządzić najlepsze klopsiki w sosie do tłuczonych ziemniaków! 

Klopsy, klopsiki i pulpeciki - 12 waszych ulubionych przepisów

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wieprzowiny 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wody
  • 1 duża cebula
  • 150 g pieczarek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmącone jajko, tartą bułkę i wodę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrabiać razem przez kilka chwil. 
  • Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni.
  • Na rozgrzany tłuszcz na patelni dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia. 
  • Do usmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki. Zamieszać i smażyć, aż odparuje sos, który wypuszczą pieczarki.
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać klopsiki. Dusić przez 15-20 minut. 
  • Na koniec przyprawić zmielonym pieprzem. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej