Wieprzowa pieczeń po cygańsku
2021-12-29
łatwy
35 min
4
Wieprzowa pieczeń po cygańsku jest soczysta i aromatyczna dzięki dodatkowi nadzienia, które nadaje jej smaku i wilgoci. Polecamy upieczony w ten sposób schab lub łopatkę. Pieczeń doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
- 800 g wieprzowiny na roladę - może to być rozkrojony schab lub płat łopatki
- sól, pieprz
- 1 papryka w dowolnym kolorze
- 2 spore cebule
- 50 g słoniny - może być z papryką
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki keczupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płat mięsa posypać solą i pieprzem.
- Paprykę, cebulę i słoninę pokroić w kostkę. Wymieszać z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
- Na mięso wyłożyć nadzienie, zrolować i mocno obwiązać nicią.
- Włożyć roladę do brytfanny posmarowanej olejem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec do miękkości, często obracając. 10 minut przed zakończeniem pieczenia polać keczupem i odkryć by się zrumieniło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne