Wieprzowa pieczeń po cygańsku

Wieprzowa pieczeń po cygańsku
Autor: Shutterstock Wieprzowa pieczeń po cygańsku doskonale smakuje na ciepło i na zimno
łatwy
35 min
4

Wieprzowa pieczeń po cygańsku jest soczysta i aromatyczna dzięki dodatkowi nadzienia, które nadaje jej smaku i wilgoci. Polecamy upieczony w ten sposób schab lub łopatkę. Pieczeń doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 800 g wieprzowiny na roladę - może to być rozkrojony schab lub płat łopatki
  • sól, pieprz
  • 1 papryka w dowolnym kolorze
  • 2 spore cebule
  • 50 g słoniny - może być z papryką
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płat mięsa posypać solą i pieprzem.
  • Paprykę, cebulę i słoninę pokroić w kostkę. Wymieszać z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
  • Na mięso wyłożyć nadzienie, zrolować i mocno obwiązać nicią.
  • Włożyć roladę do brytfanny posmarowanej olejem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec do miękkości, często obracając. 10 minut przed zakończeniem pieczenia polać keczupem i odkryć by się zrumieniło.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z przepisami na mięsa pieczone - na święta i nie tylko!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej