Rolada wielkopolska z ziemniaków: pomysł na obiad
2021-10-11
trudny
60 min
4
Rolada wielkopolska z ziemniaków to kandydat na danie główne. Gotową roladę wystarczy polać skwarkami ze słoninki albo zimnym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.
SKŁADNIKI
- kilogram ciasta na kopytka
- olej do smażenia
- 2 cebule
- papryka
- 2 pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego w kulkach
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, drobno pokrojone pomidory bez skórki, łyżkę koncentratu pomidorowego, a na końcu dokładnie umyty, zblanszowany i posiekany szpinak.
- Smażyć, aż sok z pomidorów odparuje, a następnie dodać mięso. Smażyć dalej kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawić farsz do przestygnięcia.
- Zrobić ciasto na kopytka. Na folii spożywczej uformować z ciasta kwadrat grubości 2 cm i rozsmarować na nim farsz. Uformować roladę.
- Zawinąć w folię spożywczą, a potem aluminiową. Roladę wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować jeszcze około 40 minut.
- Po wyjęciu roladę pokroić na ukośne plastry. Polać skwarkami ze słoninki albo zimnym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?