Wiejska blaszka z kiełbasą, papryką i cukinią. Sycąca rodzinna uczta na każdą kieszeń

Wiejska blaszka
Autor: Shutterstock Wiejska blaszka to danie jednogarnkowe z piekarnika.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Wiejska blaszka to danie jednogarnkowe, w którym równorzędnie królują kiełbasa, papryka i cukinia. To danie bardzo przypomina leczo, tyle że zamiast w garnku czy na patelni przygotowuje się je w piekarniku. Jest smaczne i sycące, a przy okazji nie wymaga wiele wysiłku, nie jest też czasochłonne. Jesienią, kiedy warzywa nie są drogie taka zapiekanka to sposób na budżetowy obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
  • olej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie 2-3 łyżki tartego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię dokładnie umyć i pokroić na ćwierćplasterki o grubości ok 5 mm.
  • Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i pokroić w paski.
  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, czosnek obrać i posiekać na cienkie plasterki.
  • Kiełbasę pokroić w dość grube plastry, wymieszać z warzywami, przyprawić ziołami i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dokładnie olejem, wyłożyć do niej kiełbasę z warzywami.
  • Przykryć przykrywką lub filią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika.
  • Piec ok 40 minut, po czym zdjąć przykrycie i przyrumienić jeszcze przez 10 minut.
  • Na koniec danie posypać serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika, aby się rozpuścił.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Wiejska blaszka lubi warzywa

W naszym przepisie danie składa się z cukinii, papryki i cebuli. oraz oczywiście kiełbasy. Ale danie to można przygotować na wiele sposobów i ze składników, które mamy akurat w domu. Jeśli nie masz cienkiej kiełbasy, wykorzystaj resztki innych wędlin lub kawałki pieczonego mięsa. Jeśli masz w domu inne warzywa: bakłażana, marchewkę czy fasolę, również można śmiało dodać. Zdarzyło mi się tez dodać do dania kwaśnie śliwki, których domownicy nie chcieli zjeść. W ten sposób można wykorzystać wszystkie samotne warzywa i owoce, które dzięki temu nie zmarnują się.

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej