Węgierskie kotlety z kurczaka: przepis na soczyste i tanie mielone

Węgierskie kotlety z kurczaka: przepis na soczyste i tanie mielone
Autor: Shutterstock.com Mielone kotlety z koperkiem i beszamelem po węgiersku
łatwy
30 min
8

Soczyste mielone drobiowe znikają z talerzy szybciej niż myślisz. Ten węgierski przepis to sprytny sposób na kotlety z mielonego mięsa kurczaka. Do tego oszczędny i tani. Tajemnica jest w dodatku sosu beszamel, który zagęszcza masę na kotlety. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • Na drobiowe kotlety mielone:
  • 1 kg mielonego miesą z kurczaka, najlepiej z filetu drobiowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 80 g puree ziemniaczanego
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • Na sos beszamelowy:
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 4-6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj mięso mielonego z kurczaka, bułkę tartą, puree ziemniaczane, jajka, drobno posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
  • Aby uzyskać sos, rozpuść masło w rondlu. Dodaj mąkę. Starannie mieszaj masło z mąką, aby uniknąć grudek. Wlej szklankę wrzącej wody i dodaj przepuszczony przez prasę czosnek. Sos gotujemy, mieszając przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje.
  • Pozostaw beszamel do ostygnięcia na kilka minut i dodaj jeszcze gorący do mielonego mięsa. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Po 2 godzinach uformuj kotlety. W razie potrzeby dłonie można lekko zwilżyć wodą. Zanurz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych warzyw.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej