Wątróbka z jabłkami z konfiturą z jarzębiny -według Magdy Gessler
2021-11-23
średni
30 min
4
Restauratorka Magda Gessler uratowała kilka restauracji właśnie przepisem na wątróbkę z jabłkami i konfiturą z jarzębiny. Ty też możesz samodzielnie w domu przygotować wątróbkę z jabłkami i jarzębiną. Podajemy przepis Magdy Gessler!
SKŁADNIKI
- 0,5 kilograma wątróbki cielęcej
- mąka
- 2 dorodne antonówki
- 1 cebula
- klarowane masło
- mleko
- tłuczony pieprz
- sól
- konfitura z jarzębiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki należy namoczyć dzień wcześniej w mleku, wyjąć i dobrze osuszyć, wyciąć żyłki.
- Wątróbki kroimy w duże trójkąty, delikatnie oprószamy mąką i podsmażamy bardzo krótko z obu stron na klarowanym maśle.
- Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy w nim podsmażone wątróbki przez 10 minut.
- Osobno należy usmażyć do miękkości cebulę i pokrojone w plasterki jabłka.
- Przed podaniem należy zmieszać masło ze smażenia wątróbki z masłem po smażeniu jabłek, polać wątróbki na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obok ułożyć konfiturę z jarzębiny.