Wątróbka w sosie winogronowym - ten przepis przekona każdego niejadka
2022-02-19
łatwy
30 min
4
Wątróbka najsmaczniejsza jest w połączeniu ze słodko-kwaśnymi sosami. Tradycyjnym daniem kuchni polskiej jest wątróbka w sosie jeżynowym. Poza sezonem na te owoce, koniecznie wypróbujcie genialny przepis na wątróbkę drobiową w sosie winogronowym. Usmażona wątróbka w owocowym sosie smakuje niebiańsko!
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 150 g winogron bez pestek i jeszcze 50 g do dekoracji
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 5-6 goździków
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/8 łyżeczki ostrej papryki
- 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
- 100 g przecieru pomidorowego
- olej słonecznikowy do smażenia
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątrobkę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niej pokrojoną w półkola cebulę. Wymieszać i odstawić.
- Winogrona zmiksować za pomocą blendera.
- W rondelku podsmażyć drobno posiekany czosnek. Przyprawić imbirem, papryką i pieprzem. Wlać przecier pomidorowy. Dodać goździki. Dusić przez 20 minut. Następnie dodać przecier z winogron i dusić jeszcze 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej. Wątróbkę zrumienić razem z cebulą na średnim ogniu.
- Wlać przygotowany sos, dodać przekrojone na pół surowe winogrona i podgrzewać razem przez chwilę.
- Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?