Wątróbka w sosie winogronowym - ten przepis przekona każdego niejadka

Wątróbka  w sosie winogronowym
Autor: Shutterstock.com Wątróbka w sosie winogronowym
łatwy
30 min
4

Wątróbka najsmaczniejsza jest w połączeniu ze słodko-kwaśnymi sosami. Tradycyjnym daniem kuchni polskiej jest wątróbka w sosie jeżynowym. Poza sezonem na te owoce, koniecznie wypróbujcie genialny przepis na wątróbkę drobiową w sosie winogronowym. Usmażona wątróbka w owocowym sosie smakuje niebiańsko! 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 150 g winogron bez pestek i jeszcze 50 g do dekoracji
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 5-6 goździków
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/8 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątrobkę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niej pokrojoną w półkola cebulę. Wymieszać i odstawić.
  • Winogrona zmiksować za pomocą blendera. 
  • W rondelku podsmażyć drobno posiekany czosnek. Przyprawić imbirem, papryką i pieprzem. Wlać przecier pomidorowy. Dodać goździki. Dusić przez 20 minut. Następnie dodać przecier z winogron i dusić jeszcze 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Wątróbkę zrumienić razem z cebulą na średnim ogniu.
  • Wlać przygotowany sos, dodać przekrojone na pół surowe winogrona i podgrzewać razem przez chwilę. 
  • Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego! 
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej