Wątróbka w wytrawnym sosie jeżynowym: przepis

watrobka-w-wytrawnym-sosie-jezynowym-jak-przygotowac.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wątróbka doskonal smakuje z sosem jeżynowym - pasują do niej owoce
łatwy
35 min
4

Czy jeżyny nadają się do przyrządzenia wytrawnego sosu? Jak najbardziej, a właśnie teraz jest na nie sezon. Zobacz, jak zrobićwątróbkę w wytrawnym sosie jeżynowym.

Sezon na jeżyny to dobry moment, by wypróbować kilka przepisów z jeżynami w roli głównej. Jedna z propozycji to połączenie charakterystycznego smaku wątróbki z owocami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wątróbki
  • 2 duże czerwone cebule
  • 25 dag jeżyn
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę podsmażamy do zrumienienia, odkładamy w ciepłe miejsce.
  • Na tłuszczu podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie, dorzucamy ją do garnka z wątróbką.
  • Jeżyny rozgniatamy, wrzucamy na tłuszcz, dodajemy łyżeczkę miodu (najlepiej gryczanego) i dwie - trzy łyżki octu balsamicznego dobrej jakości. 
  • Podgrzewamy mieszając, aż owoce zmienią się w jednolitą masę, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
  • Sos właściwie jest gotowy, ale można go jeszcze przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
  • Wszystkie składniki (mięso, cebulę i sos) łączymy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze kilkoma kroplami octu, podajemy natychmiast na stół.
  • Taka wątróbka smakuje też na zimno, ze świeżym chlebem.