Wątróbka w wytrawnym sosie jeżynowym: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Czy jeżyny nadają się do przyrządzenia wytrawnego sosu? Jak najbardziej, a właśnie teraz jest na nie sezon. Zobacz, jak zrobićwątróbkę w wytrawnym sosie jeżynowym.
Sezon na jeżyny to dobry moment, by wypróbować kilka przepisów z jeżynami w roli głównej. Jedna z propozycji to połączenie charakterystycznego smaku wątróbki z owocami.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wątróbki
- 2 duże czerwone cebule
- 25 dag jeżyn
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę podsmażamy do zrumienienia, odkładamy w ciepłe miejsce.
- Na tłuszczu podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie, dorzucamy ją do garnka z wątróbką.
- Jeżyny rozgniatamy, wrzucamy na tłuszcz, dodajemy łyżeczkę miodu (najlepiej gryczanego) i dwie - trzy łyżki octu balsamicznego dobrej jakości.
- Podgrzewamy mieszając, aż owoce zmienią się w jednolitą masę, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
- Sos właściwie jest gotowy, ale można go jeszcze przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
- Wszystkie składniki (mięso, cebulę i sos) łączymy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze kilkoma kroplami octu, podajemy natychmiast na stół.
- Taka wątróbka smakuje też na zimno, ze świeżym chlebem.