Wątróbka po węgiersku. Pyszny i oryginalny obiad z podrobami

wątróbka po węgiersku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kto lubi wątróbkę, na pewno zainteresuje się tym łatwym przepisem. Wątróbka po węgiersku to pomysł na szybki i pełen smaków obiad. Potrawa jest sycąca i rozgrzewająca, więc najlepiej smakuje w chłodne dni. Na liście składników znajdują produkty typowe dla kuchni węgierskiej. Oprócz wątróbki w daniu króluje papryka.

Jak zrobić wątróbkę po węgiersku?

To łatwe i szybkie danie obiadowe można przyrządzić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Pokrojoną cebulę i papryki należy dusić do miękkości. W międzyczasie smaży się wątróbkę, a następnie dodaje do warzyw. Wystarczy wymieszać, doprawić i pyszny obiad jest gotowy.

Przepis na wątróbkę po węgiersku

  • To łatwy i sprawdzony przepis na potrawę w węgierskim stylu.
  • Szybki przepis i łatwość przygotowania pozwalają na zrobienie tej aromatycznej potrawy w pół godziny.
  • Składniki są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym i na bazarze.
  • Według przepisu należy użyć czerwonej papryki, ale potrawa równie dobrze będzie smakować z żółtą i zieloną. Można też wykorzystać trzy papryki w trzech kolorach.
  • Do przyrządzenia wątróbki w tej wersji zawsze należy wybierać świeże i dobrej jakości mięso. Pysznie będzie nie tylko z wątróbką drobiową, ale i z indyka.
  • Smak dania zaostrzy posiekana papryczka chili.
  • Potrawa dobrze smakuje podana z chlebem na zakwasie. Można też podać ją z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić papryką, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
  • Cebulę pokroić w piórka. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodać paprykę i smażyć około 3 minut. Często mieszać.
  • Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
  • Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć wątróbkę. Przełożyć razem z wytworzonym sosem do warzyw. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać od razu z chlebem na zakwasie.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej