Wątróbka po węgiersku. Pyszny i oryginalny obiad z podrobami
2022-12-16
łatwy
30 min
4
Kto lubi wątróbkę, na pewno zainteresuje się tym łatwym przepisem. Wątróbka po węgiersku to pomysł na szybki i pełen smaków obiad. Potrawa jest sycąca i rozgrzewająca, więc najlepiej smakuje w chłodne dni. Na liście składników znajdują produkty typowe dla kuchni węgierskiej. Oprócz wątróbki w daniu króluje papryka.
Jak zrobić wątróbkę po węgiersku?
To łatwe i szybkie danie obiadowe można przyrządzić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Pokrojoną cebulę i papryki należy dusić do miękkości. W międzyczasie smaży się wątróbkę, a następnie dodaje do warzyw. Wystarczy wymieszać, doprawić i pyszny obiad jest gotowy.
Przepis na wątróbkę po węgiersku
- To łatwy i sprawdzony przepis na potrawę w węgierskim stylu.
- Szybki przepis i łatwość przygotowania pozwalają na zrobienie tej aromatycznej potrawy w pół godziny.
- Składniki są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym i na bazarze.
- Według przepisu należy użyć czerwonej papryki, ale potrawa równie dobrze będzie smakować z żółtą i zieloną. Można też wykorzystać trzy papryki w trzech kolorach.
- Do przyrządzenia wątróbki w tej wersji zawsze należy wybierać świeże i dobrej jakości mięso. Pysznie będzie nie tylko z wątróbką drobiową, ale i z indyka.
- Smak dania zaostrzy posiekana papryczka chili.
- Potrawa dobrze smakuje podana z chlebem na zakwasie. Można też podać ją z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić papryką, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
- Cebulę pokroić w piórka. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodać paprykę i smażyć około 3 minut. Często mieszać.
- Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
- Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć wątróbkę. Przełożyć razem z wytworzonym sosem do warzyw. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Podawać od razu z chlebem na zakwasie.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody