Wątróbka drobiowa w sosie piri-piri (peri-peri): łatwy przepis na tani i pyszny obiad
2021-11-26
łatwy
20 min
4
Czy kiedykolwiek znudziło Ci się jedzenie w kółko tego samego? Wypróbuj ten klasyczny przepis na wątróbkę drobiową rodem z Afryki Południowej z portugalskimi korzeniami. Wątróbkę w sosie piri-piri (peri-peri) spotkacie w prawie każdej restauracji w RPA i zwykle podaje się ją z chrupiącym chlebem i pysznym masłem. W skrócie to wątróbka drobiowa w aromatycznym i pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podaję tę pysznie przyrządzoną wątróbkę z łagodnym ryżem. To doskonałe połączenie!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku (2 duże ząbki)
- 1/2 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 450 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i odkrojonych z nadmiaru tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego lub 1/4 mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2-3 liście laurowe w zależności od wielkości
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki (min.) do 3/4 szklanki (maks.) śmietany 30%
- do podania: świeży chleb z masłem lub gotowany ryż
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż cebulę przez 3 minuty lub do zeszklenia.
- Dodaj czosnek i wątróbki drobiowe. Smaż, aż wątróbki drobiowe się zrumienią.
- Następnie dodaj czerwoną paprykę i posyp solą i pieprzem. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, oregano, liście laurowe i sok z cytryny.
- Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aż wszystkie smaki się połączą. Ważne jest, aby sok z cytryny najpierw złączył się z innymi składnikami. W przeciwnym razie sos może się zsiąć i rozwarstwić.
- Zmniejsz ogień, dodaj gęstą śmietanę i gotuj przez 5-10 minut uważając, aby nie rozgotować wątróbek drobiowych. Z
- wykle testuję jedną, rozcinając ją. Nadal powinna być tylko lekko różowa w środku.
- Podawaj z chrupiącym chlebem i gotowanym ryżem. Smacznego!
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell