Wątróbka drobiowa w sosie piri-piri (peri-peri): łatwy przepis na tani i pyszny obiad

Wątróbka drobiowa w sosie piri-piri (peri-peri)
Autor: Shutterstock.com Wątróbka drobiowa w sosie piri-piri (peri-peri)
łatwy
20 min
4

Czy kiedykolwiek znudziło Ci się jedzenie w kółko tego samego? Wypróbuj ten klasyczny przepis na wątróbkę drobiową rodem z Afryki Południowej  z portugalskimi korzeniami. Wątróbkę w sosie piri-piri (peri-peri) spotkacie w prawie każdej restauracji w RPA i zwykle podaje się ją z chrupiącym chlebem i pysznym masłem. W skrócie to wątróbka drobiowa w aromatycznym i pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podaję tę pysznie przyrządzoną wątróbkę z łagodnym ryżem. To doskonałe połączenie! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku (2 duże ząbki)
  • 1/2 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 450 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i odkrojonych z nadmiaru tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego lub 1/4 mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 liście laurowe w zależności od wielkości
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki (min.) do 3/4 szklanki (maks.) śmietany 30% 
  • do podania: świeży chleb z masłem lub gotowany ryż

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż cebulę przez 3 minuty lub do zeszklenia.
  • Dodaj czosnek i wątróbki drobiowe. Smaż, aż wątróbki drobiowe się zrumienią.
  • Następnie dodaj czerwoną paprykę i posyp solą i pieprzem. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, oregano, liście laurowe i sok z cytryny.
  • Gotuj przez 2-3 minuty, mieszając, aż wszystkie smaki się połączą. Ważne jest, aby sok z cytryny najpierw złączył się z innymi składnikami. W przeciwnym razie sos może się zsiąć i rozwarstwić.
  • Zmniejsz ogień, dodaj gęstą śmietanę i gotuj przez 5-10 minut uważając, aby nie rozgotować wątróbek drobiowych. Z
  • wykle testuję jedną, rozcinając ją. Nadal powinna być tylko lekko różowa w środku.
  • Podawaj z chrupiącym chlebem i gotowanym ryżem. Smacznego! 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz GALERIĘ: Wątróbka z patelni - pomysły na tanie i smaczne dania z wątróbki

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej