Udźce z indyka pieczone z gruszkami i śliwkami: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Podajemy przepis na udźce z indyka pieczone z gruszkami i śliwkami! To sposób na przygotowanie prostego i efektownego obiadu na dwa dni! Mięso indyka, zdrowe i dietetyczne, wyjątkowo zyskuje na smaku w towarzystwie owoców.
SKŁADNIKI
- 2 duże udźce z indyka
- 4-5 gruszek
- garść śliwek suszonych (najlepiej kalifornijskich)
- 2 czerwone cebule
- ziele angielskie
- szczypta pieprzu
- 4 liście laurowe
- konfitura z żurawin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udźce z indyka umyć.
- Owoce umyć i pokroić w kawałki.
- Indyka wraz z owocami i przyprawami włożyć do rękawa. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
- Po upływie tego czasu mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć worek, powstały sos i warzywa przelać do garnka.
- Przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do sosu i gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dodać trochę wody.
- Sos zblendować.
- Podawać mięso polane sosem z frytkami i sałatą.