Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami. Spróbuj, a już nie zrobisz ich inaczej

Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami. Spróbuj, a już nie zrobisz ich inaczej
Autor: Shutterstock Proste, ale niezwykle smaczne i aromatyczne danie
łatwy
20 min
4

Dieta niskokaloryczna

Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami to pyszne danie, łatwe do przygotowania i niedrogie. Dzięki aromatycznym dodatkom udka mają niezrównany smaki i efektownie prezentują się na talerzu.

Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami - zalety

Dodatek pieczarek, pomidorów i czosnku sprawia, że udka są soczyste i mają bardziej  złożony, ciekawszy smak. Poza tym pieczone pomidory są jeszcze zdrowsze niż surowe, co stanowi korzystne uzupełnienie posiłku. Pieczarki, cebula i czosnek nie tyko wzbogacają smak dania, ale też sprawiają, że jest bardzo aromatyczne.

Wszystkie składniki tego dania są łatwo dostępne i niedrogie, co jest jego dodatkowym plusem.

W galerii pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepis na podudzia i udka z kurczaka

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 gram pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 6 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka zamarynować w przyprawie, odstawić.
  • Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w półplasterki, podsmażyć do odparowania nadmiaru wody z grzybów. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pokrojone drobno ząbki czosnku, podsmażone pieczarki i umyte pomidory.
  • Piec w 180ºC przez ok. 30 minut, na koniec, na co najmniej 5 minut, włączyć termoobieg, by mięso się apetycznie zrumieniło.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej