Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami. Spróbuj, a już nie zrobisz ich inaczej
2024-09-19
łatwy
20 min
4
Dieta niskokaloryczna
Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami to pyszne danie, łatwe do przygotowania i niedrogie. Dzięki aromatycznym dodatkom udka mają niezrównany smaki i efektownie prezentują się na talerzu.
Udka pieczone z pieczarkami i pomidorami - zalety
Dodatek pieczarek, pomidorów i czosnku sprawia, że udka są soczyste i mają bardziej złożony, ciekawszy smak. Poza tym pieczone pomidory są jeszcze zdrowsze niż surowe, co stanowi korzystne uzupełnienie posiłku. Pieczarki, cebula i czosnek nie tyko wzbogacają smak dania, ale też sprawiają, że jest bardzo aromatyczne.
Wszystkie składniki tego dania są łatwo dostępne i niedrogie, co jest jego dodatkowym plusem.
W galerii pod materiałem wideo znajdziesz inne nasze przepis na podudzia i udka z kurczaka
SKŁADNIKI
- 4 udka kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 150 gram pieczarek
- 1 spora cebula
- 6 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka zamarynować w przyprawie, odstawić.
- Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w półplasterki, podsmażyć do odparowania nadmiaru wody z grzybów. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pokrojone drobno ząbki czosnku, podsmażone pieczarki i umyte pomidory.
- Piec w 180ºC przez ok. 30 minut, na koniec, na co najmniej 5 minut, włączyć termoobieg, by mięso się apetycznie zrumieniło.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne