Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Udka kurczaka z pełnoziarnistą kaszą orkiszową to potrawa inspirowana południowoamerykańskim chimichurri - aromatycznym sosem, który sprawdza się także jako marynata - mówią Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Istnieją sprzeczne teorie na temat tego, gdzie i kiedy wymyślono ten sos, ale korzenie ma on w Argentynie i Urugwaju, stamtąd trafił do Meksyku i rozniósł się po całym świecie.
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczak
- 3 łyżki soli
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- 4-6 pomidorów
- 4/5 szklanki ugotowanej pełnoziarnistej kaszy orkiszowej
- 1 paczka świeżego szpinaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek oregano
- 1 pęczek tymianku
- 1-2 łyżki octu sherry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 230°C.
- Natrzyj kurczaka solą, wgnieć ją porządnie w skórkę.
- Ułóż kurczaka z cytryną w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
- Obniż temperaturę do 175°C.
- Polej kurczaka wodą i piecz kolejne 30 minut. Co 5 minut polewaj mięso sosem z dna naczynia.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i zostaw na 10 minut.
- Odetnij pierś i odłóż na bok skrzydełka.
- Odetnij udka i zachowaj korpus.
- Obierz czerwoną cebulę i czosnek, pokrój je cienko w plasterki. Pokrój chili.
- Podsmaż pokrojone warzywa 1-2 minuty na oliwie.
- Pokrój pomidory w kawałki o bokach 3x3 cm i podsmaż z cebulą i czosnkiem jakąś minutę.
- Dodaj ugotowaną kaszę i miesza, aż się zagrzeje, dodaj szpinak i zioła.
- Dopraw do smaku octem sherry i solą.
- Podawaj z pieczonymi udkami kurczaka.