Udka kurczaka z dynią i pomarańczą: przepis na soczyste udka

2021-03-29
Udka kurczaka z dynią i pomarańczą: przepis na soczyste udka
Autor: thinkstockphotos.com Udka kurczaka zawsze cieszą się niesłabnącym powodzeniem. 
łatwy
20 min
4

Udka kurczaka pieczone z dynią i pomarańcza do aromatyczne danie obiadowe. Pieczone udka smakują wszystkim, a ten przepis do miła odmiana rodzinnego obiadu. Tak przygotowane udka z kurczaka w sezonie na dynię mogą stanowić główne danie eleganckiej kolacji lub większej imprezy. Przygotowanie udek z dynią i pomarańczą można rozplanować w wyprzedzeniem, co bardzo ułatwia pracę. Wypróbujcie przepis na udka kurczaka pieczone z dynią i pomarańczą i cieszcie się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg udek kurczaka
  • ok. 850 g dyni bez skóry i pestek
  • 2 pomarańcze
  •  
  • Na marynatę do udek:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  •  
  • Na marynatę do dyni:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotować marynatę do udek.
  • Na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc przed pieczeniem zamarynować kurczaka w marynacie. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
  • Dynię pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w przyprawach i oliwie. Pomarańcze razem ze skórką pokroić na ósemki, a potem każdą ósemkę na pół.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do większej brytfanki włożyć dynię i pomarańcze, na nich ułożyć nóżki kurczaka. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową, a następnie włożyć do pieca. Piec ok. 1,5 godziny, na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę lub folię, aby kurczak ładnie się zarumienił.
  • Podawać z ryżem szafranowym i sałatką z warzyw. 
Redakcja
więcej