Udka kurczaka w piekarniku: hiszpański przepis z ziemniakami i chorizo

Udka kurczaka w piekarniku: hiszpański przepis z ziemniakami i chorizo
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczone udka kurczaka mają licznych wielbicieli. Są soczyste i obłędnie smaczne. Dzisiaj proponuję udka kurczaka pieczone w piekarniku, ale po hiszpiańsku z ziemniakami i chorizo. Esencja iberyjskiego słońca prosto z piekarnika. Lekko pikantne danie dla całej rodziny! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 udek z kurczaka ze skórą i kością
  • 250 g chorizo pokrojonego na plasterki
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C.
  • Wlać olej na dno naczynia do pieczenia. Natrzyj skórę kurczaka w oleju, a następnie odwróć skórą do góry.
  • Do naczynia dołóż pokrojone ziemniaki i chorizo w plasterkach. 
  • Posyp cebulą i oregano, a następnie zetrzyj skórkę pomarańczową na zawartości 2 puszek.
  • Piecz przez 1 godzinę. Podawaj póki gorące!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej