Udka kurczaka w piekarniku: hiszpański przepis z ziemniakami i chorizo
2021-09-01
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczone udka kurczaka mają licznych wielbicieli. Są soczyste i obłędnie smaczne. Dzisiaj proponuję udka kurczaka pieczone w piekarniku, ale po hiszpiańsku z ziemniakami i chorizo. Esencja iberyjskiego słońca prosto z piekarnika. Lekko pikantne danie dla całej rodziny!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 udek z kurczaka ze skórą i kością
- 250 g chorizo pokrojonego na plasterki
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C.
- Wlać olej na dno naczynia do pieczenia. Natrzyj skórę kurczaka w oleju, a następnie odwróć skórą do góry.
- Do naczynia dołóż pokrojone ziemniaki i chorizo w plasterkach.
- Posyp cebulą i oregano, a następnie zetrzyj skórkę pomarańczową na zawartości 2 puszek.
- Piecz przez 1 godzinę. Podawaj póki gorące!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne