Udka kurczaka po bawarsku. Pieczone w piwie będą bardzo soczyste
2022-07-22
łatwy
100 min
6
Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Oto receptura bawarska – nie może w niej zabraknąć piwa.
Według tego przepisu przyrządzimy udka kurczaka albo całe ćwiartki czy same pałki. Nadadzą się też skrzydełka.
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka (mogą być też całe ćwiartki, pałki albo skrzydełka)
- niepełna szklanka piwa jasnego
- łyżka miodu
- cebula
- por
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, słodka papryka, 2 ziarna ziela angielskiego, goździk, listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroimy w piórka, pora w talarki.
- Mięso bezpośrednio pod skórą posypujemy czosnkiem. Każde udko nacieramy sypkimi przyprawami.
- Układamy udka w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy cebulę i pora.
- Łączymy miód z piwem i zalewamy tym udka. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i goździk.
- Mięso pieczemy w temperaturze 180–200ºC – godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze około pół godziny bez przykrycia (do miękkości mięsa).
- Podajemy z chlebem lub ziemniakami, koniecznie z surówką lub kiszonymi ogórkami. Z pewnością pasować też będzie małe jasne z pianką.
Beszamel: Piwo