Udka kurczaka po bawarsku. Pieczone w piwie będą bardzo soczyste

Udka po bawarsku
Autor: Shutterstock Udka po bawarsku pieczone są w piwie
łatwy
100 min
6

Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Oto receptura bawarska – nie może w niej zabraknąć piwa.

Według tego przepisu przyrządzimy udka kurczaka albo całe ćwiartki czy same pałki. Nadadzą się też skrzydełka. 

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka (mogą być też całe ćwiartki, pałki albo skrzydełka)
  • niepełna szklanka piwa jasnego
  • łyżka miodu
  • cebula
  • por
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, słodka papryka, 2 ziarna ziela angielskiego, goździk, listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroimy w piórka, pora w talarki.
  • Mięso bezpośrednio pod skórą posypujemy czosnkiem. Każde udko  nacieramy sypkimi przyprawami.
  • Układamy udka w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy cebulę i pora.
  • Łączymy miód z piwem i zalewamy tym udka. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i goździk.
  • Mięso pieczemy w temperaturze 180–200ºC – godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze około pół godziny bez przykrycia (do miękkości mięsa).
  • Podajemy z chlebem lub ziemniakami, koniecznie z surówką lub kiszonymi ogórkami. Z pewnością  pasować też będzie małe jasne z pianką.
Beszamel: Piwo
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej