Uda kurczaka pieczone z szałwią i oregano z sałatką z pomidorów i fety
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Lekki, a jednocześnie pełen charakteru obiad? Proszę bardzo. Udka kurczaka zapiekane z oregano i szałwią, podane na ziołowej sałatce z fetą, oliwkami i grzankami to propozycja na aromatyczny niedzielny posiłek.
SKŁADNIKI
- po 20 g świeżych liści mięty i oregano
- cytryna
- główka czosnku
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- olej słonecznikowy do smażenia
- 4 nóżki z kurczaka
- Na sałatkę:
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 300 g chleba na grzanki
- 200 g sera feta
- 300 g ulubionych ziół: może być mięta, kolendra, bazylia, koperek, pietruszka, szczypiorek, estragon
- 200 g czarnych oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
- Posiekaj szałwię i oregano, wysyp na spód blaszki do pieczenia, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Do ziół dołóż pozostałości cytryny i przekrojoną na pół główkę czosnku. Zalej winem i skrop oliwą.
- Posól nóżki kurczaka i obsmaż krótko ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym.
- Gdy kurczak się zrumieni przełóż go do blaszki z ziołami i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
- W czasie, kiedy kurczak będzie się piekł przygotuj sałatkę: pokrój pomidory, posól je i przypraw oliwą z oliwek, octem i cukrem pudrem. Pozostaw do czasu, aż warzywa puszczą sok.
- Upieczonego kurczaka zdejmij z blaszki i odstaw na talerzu w ciepłe miejsce, żeby "odpoczął".
- Z blaszki zdejmij też resztki cytryny, do pozostałych na blaszce ziół dodaj pokrojony na kawałki chleb, i zapiekaj grzanki ok.10-12 min, aż staną się złote, chrupkie i przejdą aromatem ziół.
- Gotowe grzanki dodaj do miski z pomidorami. Dołóż również pokruszoną fetę, posiekane zioła i oliwki.
- Jeżeli potrzeba, dopraw do smaku oliwą, octem i solą.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.