Uda kurczaka pieczone z szałwią i oregano z sałatką z pomidorów i fety

2021-03-31
Udka kurczaka pieczone z szałwią i oregano
Autor: Shutterstock Pieczone udka kurczaka z ziołową nutą  - smacznie, zdrowo i ziołowo!
łatwy
0 min
4

Lekki, a jednocześnie pełen charakteru obiad? Proszę bardzo. Udka kurczaka zapiekane z oregano i szałwią, podane na ziołowej sałatce z fetą, oliwkami i grzankami to propozycja na aromatyczny niedzielny posiłek.

SKŁADNIKI

  • po 20 g świeżych liści mięty i oregano
  • cytryna
  • główka czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 4 nóżki z kurczaka
  •  
  • Na sałatkę:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 g chleba na grzanki
  • 200 g sera feta
  • 300 g ulubionych ziół: może być mięta, kolendra, bazylia, koperek, pietruszka, szczypiorek, estragon
  • 200 g czarnych oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
  • Posiekaj szałwię i oregano, wysyp na spód blaszki do pieczenia, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Do ziół dołóż pozostałości cytryny i przekrojoną na pół główkę czosnku. Zalej winem i skrop oliwą.
  • Posól nóżki kurczaka i obsmaż krótko ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym.
  • Gdy kurczak się zrumieni przełóż go do blaszki z ziołami i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
  • W czasie, kiedy kurczak będzie się piekł przygotuj sałatkę: pokrój pomidory, posól je i przypraw oliwą z oliwek, octem i cukrem pudrem. Pozostaw do czasu, aż warzywa puszczą sok.
  • Upieczonego kurczaka zdejmij z blaszki i odstaw na talerzu w ciepłe miejsce, żeby "odpoczął".
  • Z blaszki zdejmij też resztki cytryny, do pozostałych na blaszce ziół dodaj pokrojony na kawałki chleb, i zapiekaj grzanki ok.10-12 min, aż staną się złote, chrupkie i przejdą aromatem ziół.
  • Gotowe grzanki dodaj do miski z pomidorami. Dołóż również pokruszoną fetę, posiekane zioła i oliwki.
  • Jeżeli potrzeba, dopraw do smaku oliwą, octem i solą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.
Redakcja
więcej