Tatar w koszyku z parmezanu
2021-03-29
średni
15 min
4
Tatar wołowy podany w koszyku z parmezanu to przepis Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef". Tak podanego tatara zapewne jeszcze nie próbowaliście, a zdecydowanie jest warto! Delikatny smak tatara z polędwicy wołowej dopełniają kapary, szalotka, maślaki i natka pietruszki. A "wisienką na torcie" jest wykwintny kawior. Co powiecie na to połączenie smaków?
SKŁADNIKI
- 200 g polędwicy wołowej
- 2 żółtka
- 30 ml oliwy z oliwek
- 15 g musztardy
- 20 g ogórka kiszonego
- 15 g kaparów
- 15 g cebuli szalotki
- 15 g kiszonych maślaków
- 10 g natki pietruszki
- 2 łyżeczki kawioru
- 100 g parmezanu
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Zetrzyj drobno parmezan i podziel go na dwie części. Rozłóż na blaszce, tworząc dwa koła o średnicy około 12-13 cm. Wstaw do piekarnika na około 4-5 minut, aż ser uzyska złoty koloru. Pamiętaj, by nie przypalić parmezanu, gdyż wtedy stanie się gorzki.
- Roztopiony ser przełóż do dwóch kokilek lub filiżanek. Odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski (białka możesz zamrozić np. na bezy). Dodaj musztardę i rozczyń, aby uzyskać gładką masę. Dodaj sól i pieprz. Wciąż mieszając, wlewaj małym strumieniem oliwę, póki masa nie uzyska gładkiej konsystencji.
- Posiekaj obranego ze skóry kiszonego ogórka. Drobno posiekaj kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki. Tak samo postąp z mięsem.
- Przełóż wołowinę do miski i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Tatara przełóż do ostygniętych koszyków z parmezanu. Udekoruj kawiorem.