Tatar w koszyku z parmezanu

Zuzanna Lubart
przepis-na-tatar-jak-zrobic-tatara-w-domu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tatar
średni
15 min
4

Tatar wołowy podany w koszyku z parmezanu to przepis Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef". Tak podanego tatara zapewne jeszcze nie próbowaliście, a zdecydowanie jest warto! Delikatny smak tatara z polędwicy wołowej dopełniają kapary, szalotka, maślaki i natka pietruszki. A "wisienką na torcie" jest wykwintny kawior. Co powiecie na to połączenie smaków? 

SKŁADNIKI

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 g musztardy
  • 20 g ogórka kiszonego
  • 15 g kaparów
  • 15 g cebuli szalotki
  • 15 g kiszonych maślaków
  • 10 g natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kawioru
  • 100 g parmezanu
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Zetrzyj drobno parmezan i podziel go na dwie części. Rozłóż na blaszce, tworząc dwa koła o średnicy około 12-13 cm. Wstaw do piekarnika na około 4-5 minut, aż ser uzyska złoty koloru. Pamiętaj, by nie przypalić parmezanu, gdyż wtedy stanie się gorzki.
  • Roztopiony ser przełóż do dwóch kokilek lub filiżanek. Odstaw do ostygnięcia.
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski (białka możesz zamrozić np. na bezy). Dodaj musztardę i rozczyń, aby uzyskać gładką masę. Dodaj sól i pieprz. Wciąż mieszając, wlewaj małym strumieniem oliwę, póki masa nie uzyska gładkiej konsystencji.
  • Posiekaj obranego ze skóry kiszonego ogórka. Drobno posiekaj kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki. Tak samo postąp z mięsem.
  • Przełóż wołowinę do miski i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Tatara przełóż do ostygniętych koszyków z parmezanu. Udekoruj kawiorem.
Zuzanna Lubart