Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem

Istnieją tysiące przepisów na ziemniaczane zapiekanki. Ale ta francuska wersja bije wszystko na głowę! Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem to po prostu mistrzostwo świata. Można podać taką elegancką zapiekankę na przyjęciu dla przyjaciół razem ze szklanką piwa lub kieliszkiem białego wytrawnego wina. Po prostu palce lizać! 

Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem

i

Autor: Shutterstock.com Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g boczku, wędzonego i pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ser z pleśniową skórką, Camemberta
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekana zielenina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie pokrój na plasterki i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie. Rozgrzej olej na dużej patelni z żaroodporną rączką (jeśli nie masz takiej to przygotuj formę) i podsmaż cebulę na złoty kolor.
  • Wyjmij cebulę z patelni i usmaż ziemniaki na pozostałym tłuszczu. Po odwróceniu ziemniaków dodaj kostki boczku i smaż do zrumienienia.
  • Dodaj cebulę z powrotem do zawartości patelni. Polej śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Przekrój camembert poziomo na pół i umieść na zapiekance skórką do góry. Posyp solą i pieprzem.
  • Jeśli nie masz patelni, którą można wstawić do piekarnika, to przełóż ziemniaki z cebulą i boczkiem do okrągłej formy. Dopiero wtedy polej śmietaną i ułóż ser.
  • Rozgrzej piekarnik do 150°C z funkcją termoobiegu (170°C z funkcją grzania górnego i dolnego) i przykryj patelnię (lub formę) folią aluminiową, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Po upływie 20 minut stopiony ser rozmieszaj z ziemniakami i całość piecz przez kolejne 15 minut bez przykrycia.
  • Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki - gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Jak gotować ziemniaki? Łatwe sposoby na smaczne kartofle

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...