Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem
2022-03-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Istnieją tysiące przepisów na ziemniaczane zapiekanki. Ale ta francuska wersja bije wszystko na głowę! Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem to po prostu mistrzostwo świata. Można podać taką elegancką zapiekankę na przyjęciu dla przyjaciół razem ze szklanką piwa lub kieliszkiem białego wytrawnego wina. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 200 g boczku, wędzonego i pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 250 g ser z pleśniową skórką, Camemberta
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: posiekana zielenina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie pokrój na plasterki i osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie. Rozgrzej olej na dużej patelni z żaroodporną rączką (jeśli nie masz takiej to przygotuj formę) i podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Wyjmij cebulę z patelni i usmaż ziemniaki na pozostałym tłuszczu. Po odwróceniu ziemniaków dodaj kostki boczku i smaż do zrumienienia.
- Dodaj cebulę z powrotem do zawartości patelni. Polej śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Przekrój camembert poziomo na pół i umieść na zapiekance skórką do góry. Posyp solą i pieprzem.
- Jeśli nie masz patelni, którą można wstawić do piekarnika, to przełóż ziemniaki z cebulą i boczkiem do okrągłej formy. Dopiero wtedy polej śmietaną i ułóż ser.
- Rozgrzej piekarnik do 150°C z funkcją termoobiegu (170°C z funkcją grzania górnego i dolnego) i przykryj patelnię (lub formę) folią aluminiową, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Po upływie 20 minut stopiony ser rozmieszaj z ziemniakami i całość piecz przez kolejne 15 minut bez przykrycia.
- Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki - gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?