Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem

Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem
Autor: Shutterstock.com Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Istnieją tysiące przepisów na ziemniaczane zapiekanki. Ale ta francuska wersja bije wszystko na głowę! Talarki ziemniaczane zapiekane z camembertem i boczkiem to po prostu mistrzostwo świata. Można podać taką elegancką zapiekankę na przyjęciu dla przyjaciół razem ze szklanką piwa lub kieliszkiem białego wytrawnego wina. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g boczku, wędzonego i pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ser z pleśniową skórką, Camemberta
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekana zielenina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie pokrój na plasterki i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cebulę obierz i pokrój w półpierścienie. Rozgrzej olej na dużej patelni z żaroodporną rączką (jeśli nie masz takiej to przygotuj formę) i podsmaż cebulę na złoty kolor.
  • Wyjmij cebulę z patelni i usmaż ziemniaki na pozostałym tłuszczu. Po odwróceniu ziemniaków dodaj kostki boczku i smaż do zrumienienia.
  • Dodaj cebulę z powrotem do zawartości patelni. Polej śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Przekrój camembert poziomo na pół i umieść na zapiekance skórką do góry. Posyp solą i pieprzem.
  • Jeśli nie masz patelni, którą można wstawić do piekarnika, to przełóż ziemniaki z cebulą i boczkiem do okrągłej formy. Dopiero wtedy polej śmietaną i ułóż ser.
  • Rozgrzej piekarnik do 150°C z funkcją termoobiegu (170°C z funkcją grzania górnego i dolnego) i przykryj patelnię (lub formę) folią aluminiową, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Po upływie 20 minut stopiony ser rozmieszaj z ziemniakami i całość piecz przez kolejne 15 minut bez przykrycia.
  • Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki - gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Jak gotować ziemniaki? Łatwe sposoby na smaczne kartofle

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej