Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka: przepis na super makaron z grzybami leśnymi
2020-09-14

łatwy
30 min
4
Tagliatelle z podgrzybkami i piersią kurczaka to chyba jeden z najszybszych i najpyszniejszych makaronów z sosem. Podgrzybki mają intensywny typowy dla grzybów leśnych smak, a dodatek żywicznego rozmarynu przeniesie Was prosto w puszczańskie ostępy. Polecam ten niesamowity przepis na super makaron z grzybami leśnymi, który robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy!
Przepisy z grzybami - polecam 5 najlepszych:
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu tagliatelle (długie wstążki)
- 250 g filetu z kurczaka
- 150-200 g podgrzybków (podgrzybek brunatny) świeżych lub mrożonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 300 ml śmietany 30% lub 36% tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka kroimy na niewielkie kawałki wielkości kęsa. Mieszamy z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, połową łyżeczki soli oraz ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Pozostawiamy, aby smaki się przegryzyły.
- Grzyby czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. W przypadku grzybów mrożonych, grzyby należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości.
- Makaron gotujemy al dente, czyli około 1 minuty krócej niż zaleca producent makaronu. Odsączamy.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i obsmażamy kawałki kurczaka. Gdy się zrumienią, zdejmujemy je z patelni i zachowujemy.
- Dodajemy na patelnię drugą łyżkę masła i posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy grzyby i smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarły.
- Wlewamy śmietanę i około pół szklanki gorącej wody, przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy obsmażoną pierś kurczaka i podgrzewamy razem przez około 3 minuty lub do chwili ponownego zawrzenia.
- Makaron mieszamy z sosem i dzielimy na porcje.
Jak mrozić grzyby?