Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler
2021-11-23
średni
210 min
4
Szynka wieprzowa aromatyzowana goździkami, według przepisu Magdy Gessler to idealne danie na odświętny obiad. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje! Szynka pieczona z przepisu Magdy Gessler może stać się przebojem stołu. Sprawdź, jak ją przyrządzić!
Przeczytaj także rady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, i dowiedz się, jak upiec szynkę doskonałą!
>>> Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy
Zobacz wideo i poznaj sposoby na pieczenie szynki!
SKŁADNIKI
- 2,5 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
- 50 g soli
- 30 goździków
- 5 cebuli
- 1 l białego półwytrawnego wina
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 200 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj marynatę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zalej winem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i cukier.
- Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą. Ułóż w kamionkowym naczyniu i zalej marynatą. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Pamiętaj, aby mięso odwracać co kilka godzin.
- Po zamarynowaniu mięsa, wyjmij je z marynaty i osusz. Skórę ponacinaj w romby o boku ok. 3 centymetrów. Naszpikuj goździkami.
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni C. Mięso włóż do brytfanny i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny.
- W trakcie pieczenia często podlewaj szynkę pozostałą marynatą, a potem sosem, który się w międzyczasie wytworzy.
- Pod koniec pieczenia, zmniejsz nieco temperaturę. Na koniec wyjmij szynkę, owiń ją w folię aluminiową i odstaw do ostygnięcia.