Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Szynka wieprzowa z goździkami Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Szynka pieczona - przepis Magdy Gessler
średni
210 min
4

Szynka wieprzowa aromatyzowana goździkami, według przepisu Magdy Gessler to idealne danie na odświętny obiad. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje! Szynka pieczona z przepisu Magdy Gessler może stać się przebojem stołu. Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Przeczytaj także rady Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, i dowiedz się, jak upiec szynkę doskonałą!

>>> Jak upiec doskonałą szynkę - porady Agaty Wojdy

Zobacz wideo i poznaj sposoby na pieczenie szynki!

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
  • 50 g soli
  • 30 goździków
  • 5 cebuli
  • 1 l białego półwytrawnego wina
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 200 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj marynatę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zalej winem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i cukier.
  • Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą. Ułóż w kamionkowym naczyniu i zalej marynatą. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Pamiętaj, aby mięso odwracać co kilka godzin.
  • Po zamarynowaniu mięsa, wyjmij je z marynaty i osusz. Skórę ponacinaj w romby o boku ok. 3 centymetrów. Naszpikuj goździkami.
  • Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni C. Mięso włóż do brytfanny i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny.
  • W trakcie pieczenia często podlewaj szynkę pozostałą marynatą, a potem sosem, który się w międzyczasie wytworzy.
  • Pod koniec pieczenia, zmniejsz nieco temperaturę. Na koniec wyjmij szynkę, owiń ją w folię aluminiową i odstaw do ostygnięcia.
Zuzanna Lubart