Szybkie placki z mielonym mięsem: sprytny trik na oszczędne mielone zamiast kotletów

Szybkie placki z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Placki pszenne z mielonym mięsem zamiast tradycyjnych kotletów? Czemu nie!
łatwy
30 min
4

Szybkie placki z mielonym mięsem to sprytny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Trik polega na tym, że mięso mielone mieszamy z ciastem naleśnikowym w stosunku 1:1. Polecam przepis na placuszki z mielonym zamiast tradycyjnych kotletów!

SKŁADNIKI

  • 400-500 g mielonego mięsa wieprzowego lub z udźca indyka
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kefir podgrzać do temperatury 30C, powinien być po prostu ciepły.
  • Do kefiru dodać sodę, sól, cukier i wymieszać. Odstawić na minutę.
  • Do kefiru stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Powinniśmy uzyskać ciasto gęste jak śmietana, podobno do naleśnikowego.
  • D gotowego ciasta dodajemy mielone mięso, czosnek granulowany oraz pieprz.
  • Na patelni rozgrzać olej. Warstwa oleju powinna mieć co najmniej 1 cm głębokości.
  • Na gorący tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy formując placek. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony.
  • Podawać z ulubionym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej