Szybka potrawka z kurczaka i cukinii. Pyszny obiad z azjatycką nutą
2022-10-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Przepis na te ekspresowa potrawkę z kurczaka spodobał mi się od pierwszego przeczytania. Danie jest smaczne, sycące i bardzo łatwe do przygotowania. Taki obiad planuje na dni, kiedy wiem, że nie będę miała zbyt wiele czasu na stanie przy garnkach. Mięso marynuje sobie rano, a gdy wracam z pracy przygotowanie obiadu zajmuje mi 20-30 minut.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 10 pieczarek
- 1 spora cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- Sos:
- 0,5 szklanki wody
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki i cukinie umyć i pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W misce wymieszać składniki marynaty, wrzucić do niej kurczaka, wymieszać, żeby pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 minut.
- Na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka (pojedyncza warstwą) i zrumienić ze wszystkich stron, mieszając od czasu do czasu.
- Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pieczarki i cukinie i smażyć na mocnym ogniu 2-3 minuty.
- Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, imbir orz podsmażonego kurczak i smażyć jeszcze 1-2 minuty często mieszając.
- Na koniec dodać sos i dusić całość jeszcze chwilę, aż zgęstnieje. Podawać z ryżem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?