Sznycle z szynki wieprzowej zapiekane z ziemniakami i pomidorami

Sznycle z szynki wieprzowej zapiekane z ziemniakami i pomidorami
Autor: Shutterstock.com Sznycle z szynki wieprzowej zapiekane z ziemniakami i pomidorami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Sznycle z szynki wieprzowej zapiekane z ziemniakami i pomidorami to doskonały pomysł na obiad w stylu francuskim. Nie trzeba stać i smażyć oddzielnie sznycli. Wszystko zrobi za nas piekarnik. I takie przepisy lubimy najbardziej! Prosto, szybko i pysznie! 

SKŁADNIKI

  • 600 g sznycli z szynki wieprzowej
  • 800 g ziemniaków, umytych i obranych
  • 260 g pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 350-400 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny - do posmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrojone na sznycle grubości około 1 cm lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Dodaj do śmietany czosnek przepuszczony przez praskę i wymieszaj. 
  • Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Kartofle przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Pomidory pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w półpierścienie.
  • Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na dno naczynia żaroodpornego lub formy o wymiarach 32 cm na 22 cm. Ułóż ziemniaki jedną warstwą i posmaruj przygotowaną śmietaną. 
  • Następnie rozłóż warstwę z połowy cebuli. Na wierzchu ułóż sznycle, posmaruj śmietaną z czosnkiem.
  • Teraz ułóż drugą połowę cebuli. Na cebulę wyłóż pozostałe ziemniaki. Posmaruj śmietaną. 
  • Ostatnia warstwa to pomidory. Rozłóż na nich sos i przykryj folią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie zdejmij folię, posyp tartym serem i piecz dalej przez kolejne 10-15 minut.
  • Podawaj póki gorące! Pyszności! 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ przepisów na najlepsze potrawy z PIWEM:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej