Sznycle z szynki wieprzowej zapiekane z ziemniakami i pomidorami
2021-10-23
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Sznycle z szynki wieprzowej zapiekane z ziemniakami i pomidorami to doskonały pomysł na obiad w stylu francuskim. Nie trzeba stać i smażyć oddzielnie sznycli. Wszystko zrobi za nas piekarnik. I takie przepisy lubimy najbardziej! Prosto, szybko i pysznie!
SKŁADNIKI
- 600 g sznycli z szynki wieprzowej
- 800 g ziemniaków, umytych i obranych
- 260 g pomidorów
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego, startego
- 350-400 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny - do posmarowania naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrojone na sznycle grubości około 1 cm lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
- Dodaj do śmietany czosnek przepuszczony przez praskę i wymieszaj.
- Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Kartofle przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Pomidory pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w półpierścienie.
- Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na dno naczynia żaroodpornego lub formy o wymiarach 32 cm na 22 cm. Ułóż ziemniaki jedną warstwą i posmaruj przygotowaną śmietaną.
- Następnie rozłóż warstwę z połowy cebuli. Na wierzchu ułóż sznycle, posmaruj śmietaną z czosnkiem.
- Teraz ułóż drugą połowę cebuli. Na cebulę wyłóż pozostałe ziemniaki. Posmaruj śmietaną.
- Ostatnia warstwa to pomidory. Rozłóż na nich sos i przykryj folią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę.
- Po tym czasie zdejmij folię, posyp tartym serem i piecz dalej przez kolejne 10-15 minut.
- Podawaj póki gorące! Pyszności!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne