Sznycle z szynki wieprzowej w cieście naleśnikowym - lepsze niż schabowe

Sznycle z szynki wieprzowej w cieście naleśnikowym - lepsze niż schabowe
Autor: Shutterstock.com Sznycle z szynki wieprzowej w cieście naleśnikowym podane ze spaghetti i masłem
łatwy
20 min
4

Sznycle z szynki wieprzowej w cieście naleśnikowym będą lepsze niż schabowe. Bywa, że surowa szynka wieprzowa jest tańsza od schabu środkowego. I to jest bardzo dobra wiadomość! Sznycle wycięte z szynki i panierowane w cieście naleśnikowym to pyszna odmiana kotletów. Soszyste, łatwe, rozkoszne! 

Po co ciasto naleśnikowe na sznyclach?

Warstwa ciasta z mąki i jajek chroni delikatne mięso przed gwałtownym parowaniem. Dzięki temu wnętrze sznycla pozostaje soszyste, miękkie i obłędnie smaczne. 

Jak przygotować ciasto naleśnikowe do panierowania?

Ciasto naleśnikowe do panierowania jest nieco gęstsze od normalnego ciasta na naleśniki. Przygotowuje się go z mąki i jajek oraz odrobiny wody. Ciasto to nie musi leżakować

SKŁADNIKI

  • Na sznycle z szynki wieprzowej:
  • 600 g szynki wieprzowej pokrojonej na 8 cienkich sznycli 
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka, lekko ubite z 4 łyżkami wody
  • olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle lekko rozbić. Oprószyć majerankiem, solą, czosnkiem i pieprzem. 
  • W jednym naczyniu rozmącić jajka ze szczyptą soli i połową mąki. W drugim naczyniu umieścić resztę mąki pszennej. 
  • Sznycle panierować kolejno w mące, potem w cieście. 
  • Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. 
  • Podawać z ulubionymi dodatkami po 2 sznycle na 1 osobę. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej