Sznycle z szynki wieprzowej w cieście naleśnikowym - lepsze niż schabowe
2021-08-29
łatwy
20 min
4
Sznycle z szynki wieprzowej w cieście naleśnikowym będą lepsze niż schabowe. Bywa, że surowa szynka wieprzowa jest tańsza od schabu środkowego. I to jest bardzo dobra wiadomość! Sznycle wycięte z szynki i panierowane w cieście naleśnikowym to pyszna odmiana kotletów. Soszyste, łatwe, rozkoszne!
Po co ciasto naleśnikowe na sznyclach?
Warstwa ciasta z mąki i jajek chroni delikatne mięso przed gwałtownym parowaniem. Dzięki temu wnętrze sznycla pozostaje soszyste, miękkie i obłędnie smaczne.
Jak przygotować ciasto naleśnikowe do panierowania?
Ciasto naleśnikowe do panierowania jest nieco gęstsze od normalnego ciasta na naleśniki. Przygotowuje się go z mąki i jajek oraz odrobiny wody. Ciasto to nie musi leżakować
SKŁADNIKI
- Na sznycle z szynki wieprzowej:
- 600 g szynki wieprzowej pokrojonej na 8 cienkich sznycli
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka, lekko ubite z 4 łyżkami wody
- olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle lekko rozbić. Oprószyć majerankiem, solą, czosnkiem i pieprzem.
- W jednym naczyniu rozmącić jajka ze szczyptą soli i połową mąki. W drugim naczyniu umieścić resztę mąki pszennej.
- Sznycle panierować kolejno w mące, potem w cieście.
- Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony.
- Podawać z ulubionymi dodatkami po 2 sznycle na 1 osobę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne