Szaszłyki drobiowe z piekarnika. Co zrobić, by wyszły idealne?

Szaszłyki drobiowe z piekarnika. Co zrobić, by wyszły idealne?
Autor: Shutterstock.com Szaszłyki drobiowe z piekarnika. Co zrobić, by wyszły idealne?
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szaszłyki drobiowe to świetna danie imprezowe. Ich przygotowanie jest łatwe, a efekt końcowy zawsze doskonały. Mają też tę zaletę, że można je zjeść bez noża i widelca. Po prostu obgryźć, trzymają w ręku. Pewnie dlatego są tak lubiane. Zobacz przepis, jak zrobić szaszłyki drobiowe z piekarnika i co zrobić, by wyszły idealne. Wystarczy jeden tajemny składnik!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z udek kurczaka
  • 4 cebule
  • 50 ml octu 10%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 papryki czerwone
  • 8 sztuk drewnianych patyczków do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa. 
  • Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w krążki, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przykryć. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. 
  • W czasie, gdy mięso się marynuje w lekko kwaśnej marynacie, drewniane patyczki namocz w zimnej wodzie.
  • Kawałki mięsa nadziewać po 6 na patyczki, przedzielając je cebulą oraz kawałkami papryki. 
  • Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożone pergaminem lub folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec przez 30 minut w 180°C. Następnie przewrócić szaszłyki na drugą stronę, aby równo się zrumieniły. Piec jeszcze 15 minut. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Koreczki - 10 pomysłów na znakomite przekąski na jeden kęs

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej