Szaszłyki drobiowe z piekarnika. Co zrobić, by wyszły idealne?
2021-12-28
łatwy
15 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szaszłyki drobiowe to świetna danie imprezowe. Ich przygotowanie jest łatwe, a efekt końcowy zawsze doskonały. Mają też tę zaletę, że można je zjeść bez noża i widelca. Po prostu obgryźć, trzymają w ręku. Pewnie dlatego są tak lubiane. Zobacz przepis, jak zrobić szaszłyki drobiowe z piekarnika i co zrobić, by wyszły idealne. Wystarczy jeden tajemny składnik!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa z udek kurczaka
- 4 cebule
- 50 ml octu 10%
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 papryki czerwone
- 8 sztuk drewnianych patyczków do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek kurczaka pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa.
- Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w krążki, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przykryć. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- W czasie, gdy mięso się marynuje w lekko kwaśnej marynacie, drewniane patyczki namocz w zimnej wodzie.
- Kawałki mięsa nadziewać po 6 na patyczki, przedzielając je cebulą oraz kawałkami papryki.
- Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożone pergaminem lub folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec przez 30 minut w 180°C. Następnie przewrócić szaszłyki na drugą stronę, aby równo się zrumieniły. Piec jeszcze 15 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne