Szaszłyki drobiowe - przepis. Jak zrobić szaszłyki drobiowe z warzywami i kaszą jaglaną?

szaszlyki-drobiowe-jak-zrobic-szaszlyki-drobiowe-z-warzywami-i-kasza.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Szaszłyki drobiowe to jedno z łatwiejszych do przygotowania dań.
łatwy
30 min
4

Jak zrobić szaszłyki drobiowe z warzywami i kaszą jaglaną? Nie masz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad? Wypróbuj to proste i smaczne danie.

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka kaszy jaglanej
  • papryka
  • 1⁄2 cukinii
  • cebula
  • 1⁄2 pęczka natki
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokrój w kostkę. Następnie przygotuj marynatę - 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, posiekana natka, szczypta soli i pieprzu. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie mięso kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki drobiowe na blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni w czasie około 25-30 minut.
  • W następnej kolejności zajmij się warzywami. Na pierwszy ogień idzie cukinia. Pokrój ją w słupki. Cebulę z kolei w półplasterki a paprykę w kostki. Rozgrzej patelnię z oliwą. Dodaj skrojone warzywa i smaż około 2 minut. Po tym czasie do warzyw dodaj posiekany czosnek i całość smaż około 5 minut. Oczywiście pamiętaj o tym, żeby warzywa przez cały czas mieszać na patelni. Aby podkreślić smak dopraw je ziołami według własnego uznania.
  • Ugotuj kaszę.
  • Kiedy kasza jest już gotowa, przełóż ją na talerz, ułóż na niej warzywa a na samą górę połóż szaszłyki.