Szaszłyk z polędwiczek wieprzowych z sosem miętowo – jogurtowym. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

2021-03-29
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Szaszłyki z delikatnej wieprzowej polędwiczki z aromatycznym sosem miętowo-jogurtowym to przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje Celina Statkiewicz gotujący gość PnŚ.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cytryny
  • olej
  • 400 ml gęstego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • 20 listków świeżej mięty
  • 3-4 główki rzymskiej sałaty
  • oliwa
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ogórki
  • kilka kromek chleba na zakwasie
  • patyczki do szaszłyków
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki opłucz i wysusz, a potem skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny.
  • Jogurt wymieszaj ze startym czosnkiem i posiekaną miętą.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż polędwiczki z czterech stron, każdą po dwie minuty. Przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut.
  • Chleb wstaw do piekarnika i zrumień w 200 st. Celsjusza.
  • Polędwiczki pokrój na półtoracentymetrowe plasterki i ponadziewaj na patyki. Przesmaż krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Sałatę przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na rozgrzanej patelni na pół minuty.
  • Cebulę i ogórka pokrój na kawałeczki i wymieszaj z pokrojoną, podsmażoną sałatą.  Dopraw solą i pieprzem.