Szaszłyk z polędwiczek wieprzowych z sosem miętowo – jogurtowym. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Szaszłyki z delikatnej wieprzowej polędwiczki z aromatycznym sosem miętowo-jogurtowym to przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje Celina Statkiewicz gotujący gość PnŚ.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 cytryny
- olej
- 400 ml gęstego jogurtu
- ząbek czosnku
- 20 listków świeżej mięty
- 3-4 główki rzymskiej sałaty
- oliwa
- 2 czerwone cebule
- 3 ogórki
- kilka kromek chleba na zakwasie
- patyczki do szaszłyków
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki opłucz i wysusz, a potem skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny.
- Jogurt wymieszaj ze startym czosnkiem i posiekaną miętą.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż polędwiczki z czterech stron, każdą po dwie minuty. Przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut.
- Chleb wstaw do piekarnika i zrumień w 200 st. Celsjusza.
- Polędwiczki pokrój na półtoracentymetrowe plasterki i ponadziewaj na patyki. Przesmaż krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Sałatę przekrój na pół, skrop oliwą i połóż na rozgrzanej patelni na pół minuty.
- Cebulę i ogórka pokrój na kawałeczki i wymieszaj z pokrojoną, podsmażoną sałatą. Dopraw solą i pieprzem.