Świąteczna pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz

2019-03-18
Pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Pieczeń z dziczyzny będzie soczysta, jeśli podczas pieczenia będzie regularnie podlewana sosem z ziołami
łatwy
200 min
4

Ewa Wachowicz poleca przepis na pieczeń świąteczną w czerwonym winie, z ziołowa marynatą. Sprawdź, jak upiec soczystą pieczeń z  z dziczyzny według receptury szefowej programu "Ewa gotuje". Oto przepis!

Składniki

2 kg dziczyzny (sarna, jeleń lub daniel) na pieczeń

20 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki

2-3 łyżki oleju

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

 

Marynata:

2 łyżeczki ziaren jałowca

2 łyżeczki ziela angielskiego

2 łyżeczki ziaren pieprzu

3 liście laurowe

4 goździki

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dziczyznę prze pieczeniem trzeba marynować - Ewa Wachowicz proponuje użycie suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki mielimy w młynku do pieprzu lub rozbijamy w moździerzu.

Na suchej patelni rozgrzewamy sól i dodajemy zmielone przyprawy, mieszamy kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.

Gasimy płomień pod patelnią i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mięso naszpikować słoniną obsypaną połową marynaty i natrzeć resztą przyprawy. Włożyć na dobę do lodówki.

Następnie ze wszystkich stron obsmażyć mięso w oliwie i przełożyć do gęsiarki.

Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.

Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE