Strogonow ze schabu - prosty przepis na pork stroganoff
2022-05-21
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Przepadamy na sosami i gulaszami, klasyczny strogonow z wołowiny wymaga jednak sporego budżetu, cierpliwości i czasu. A tego, jak wszystkim, i mi często brakuje. Dlatego eksperymentuję z innymi rodzajami mięsa. Wariację ze schabem wieprzowym lubię bardzo, bo jest naprawdę smaczna i - co bardzo istotne - naprawdę szybko się ją przygotowuje. Zazwyczaj wystarcza mi 40-50 minut na przygotowanie gulaszu, ryżu do niego i surówki.
SKŁADNIKI
- 600 g schabu, pokrojonego w paski
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 6-8 pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 4-5 łyżek wody
- 2 łyżeczki musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni mocno rozgrzewam olej i na bardzo gorący wrzucam pokrojone mięso.
- Smażę na dużym ogniu przez kilka minut, potrząsając patelnią, aby mięso zrumieniło się równomiernie.
- Gdy wszystkie kawali schabu są już złocisto-brązowe, zdejmuję je z patelni.
- Jeśli jest taka potrzeba dodaję nieco oleju po czym smażę na nim cebulę, a po chwili również pieczarki.
- Gdy cebula i pieczarki delikatnie zmiękną oddaję ponownie mięso, podlewam wodą, przyprawiam musztarda i solą.
- Gdy całość ponownie zacznie wrzeć zmniejszam ogień, przykrywam danie i dusze na wolnym ogniu ok 30 min.
- Pod koniec duszenia dodaję śmietanę i podgrzewam jeszcze chwilę, nie dopuszczając już do wrzenia.
- Podaję z ryżem i sporą porcją siekanej natki. Smacznego!
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad