Strogonow ze schabu - prosty przepis na pork stroganoff

Strogonow ze schabu
Autor: Shutteratock Strogonow ze schabu świetnie smakuje z ryżem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Przepadamy na sosami i gulaszami, klasyczny strogonow z wołowiny wymaga jednak sporego budżetu, cierpliwości i czasu.  A tego, jak wszystkim, i mi często brakuje. Dlatego eksperymentuję z innymi rodzajami mięsa. Wariację ze schabem wieprzowym lubię bardzo, bo jest naprawdę smaczna i - co bardzo istotne - naprawdę szybko się ją przygotowuje. Zazwyczaj wystarcza mi 40-50 minut na przygotowanie gulaszu, ryżu do niego i surówki.

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu, pokrojonego w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 6-8 pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 4-5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni mocno rozgrzewam olej i na bardzo gorący wrzucam pokrojone mięso.
  • Smażę na dużym ogniu przez kilka minut, potrząsając patelnią, aby mięso zrumieniło się równomiernie.
  • Gdy wszystkie kawali schabu są już złocisto-brązowe, zdejmuję je z patelni.
  • Jeśli jest taka potrzeba dodaję nieco oleju po czym smażę na nim cebulę, a po chwili również pieczarki.
  • Gdy cebula i pieczarki delikatnie zmiękną oddaję ponownie mięso, podlewam wodą, przyprawiam musztarda i solą.
  • Gdy całość ponownie zacznie wrzeć zmniejszam ogień, przykrywam danie i dusze na wolnym ogniu ok 30 min.
  • Pod koniec duszenia dodaję śmietanę i podgrzewam jeszcze chwilę, nie dopuszczając już do wrzenia.
  • Podaję z ryżem i sporą porcją siekanej natki. Smacznego!
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej