Strogonow z karkówki: oryginalny przepis na smaczny gulasz
2021-10-18
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Strogonow z karkówki to świetny pomysł na obiad. Miękki i soczysty schab karkowy doskonale się nadaje. Orygialny i łatwy przepis w niczym nie odbiega od klasycznej receptury na strogonowa. W efekcie otrzymujemy przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym pieczarkowym sosie. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 500 g karkówki lub kotletów karkowych
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek
- 1 cebula, pokrojona
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 150 ml śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na plastry, a następnie w poprzek plastra na paski.
- Pieczarki pokroić na grubsze plasterki.
- W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia.
- Do zrumienionego mięsa dodać pieczarki. Smażyć aż wypuszczony przez grzyby sok odparuje.
- Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać bulion. Przykryć pokrywką i powoli dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Na koniec dodać do sosu śmietanę i musztardę. Wymieszać.
- Podawać z gotowanym makaronem, dodatkową porcją śmietany i natką pietruszki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne