Strogonow z karkówki: oryginalny przepis na smaczny gulasz

Strogonow z karkówki: oryginalny przepis na smaczny gulasz
Autor: Shutterstock.com Strogonow z karkówki podany z makaronem, śmietaną i natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Strogonow z karkówki to świetny pomysł na obiad. Miękki i soczysty schab karkowy doskonale się nadaje. Orygialny i łatwy przepis w niczym nie odbiega od klasycznej receptury na strogonowa. W efekcie otrzymujemy przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym pieczarkowym sosie. Pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 500 g karkówki lub kotletów karkowych
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula, pokrojona 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na plastry, a następnie w poprzek plastra na paski. 
  • Pieczarki pokroić na grubsze plasterki. 
  • W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia. 
  • Do zrumienionego mięsa dodać pieczarki. Smażyć aż wypuszczony przez grzyby sok odparuje.
  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać bulion. Przykryć pokrywką i powoli dusić na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  • Na koniec dodać do sosu śmietanę i musztardę. Wymieszać. 
  • Podawać z gotowanym makaronem, dodatkową porcją śmietany i natką pietruszki. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej