Steki z grzybami leśnymi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Stek z grzybami leśnymi to pomysł na danie z wykorzystaniem składników sezonowych. Stek marynowany jest w sposób tradycyjny dla Amerykanów, ale smak i zapach zależą od dojrzałości mięsa. Wypróbuj przepis na amerykańskie danie z leśnymi grzybami! Pamiętaj, że wołowinę smaży się krótko i kroi w poprzek włókien, a mięso najwyższej jakości pochodzi od krów rasy Kobe.
SKŁADNIKI
- 4 plastry rostbefu (po 2,5 cm)
- 12 pomidorków koktajlowych
- 60 dkg grzybów leśnych lub 12 boczniaków
- 3/4 szklanki oliwy
- 6 łyżek sosu sojowego
- po kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Steki posyp pieprzem. Olej wymieszaj z sosem i ziołami. Mięso włóż do marynaty, odstaw w do lodówki na 40 minut.
- Steki smaż 2 minuty na rozgrzanej patelni grillowej.
- Dodaj pokrojone na pół pomidorki i grzyby. Odwróć mięso i smaż kolejne 2 min (można dosmażyć).
- Podawaj z salsa verde (sosem ziołowym).