Steki z grzybami leśnymi

2021-03-29
Steki z grzybami leśnymi
Autor: photos.com Stek z grzybami
łatwy
20 min
4

Stek z grzybami leśnymi to pomysł na danie z wykorzystaniem składników sezonowych. Stek marynowany jest w sposób tradycyjny dla Amerykanów, ale smak i zapach zależą od dojrzałości mięsa. Wypróbuj przepis na amerykańskie danie z leśnymi grzybami! Pamiętaj, że wołowinę smaży się krótko i kroi w poprzek włókien, a mięso najwyższej jakości pochodzi od krów rasy Kobe.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry rostbefu (po 2,5 cm)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 60 dkg grzybów leśnych lub 12 boczniaków
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • po kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Steki posyp pieprzem. Olej wymieszaj z sosem i ziołami. Mięso włóż do marynaty, odstaw w do lodówki na 40 minut.
  • Steki smaż 2 minuty na rozgrzanej patelni grillowej.
  • Dodaj pokrojone na pół pomidorki i grzyby. Odwróć mięso i smaż kolejne 2 min (można dosmażyć).
  • Podawaj z salsa verde (sosem ziołowym).