Steki wołowe z bananami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wołowina z bananami - brzmi dość oryginalnie, ale w rzeczywistości to połączenie jest wyjątkowo smaczne. Steki wołowe podajemy ze smażonymi bananami oraz puree z ziemniaków, polane słodkim sosem chrzanowym. Tak serwowana wołowina nabiera ciekawego smaku. Wielbiciel eksperymentów kulinarnych powinni koniecznie spróbować.
SKŁADNIKI
- 60 dag polędwicy wołowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 banany
- 1 mała cebulka
- 5 dag masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka utartego chrzanu
- szczypta cukru
- 2 dag mąki i tarta bułka do panierowania
- pieprz i sól
- masło lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę kroimy w grube plastry, które lekko rozbijamy nożem i formujemy w medaliony.
- Nacinamy dookoła brzegi i smażymy steki na rozgrzanym maśle po 3 minuty każdą stronę, po czym odkładamy w ciepłe miejsce.
- Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na pozostałym maśle lub oliwie.
- Chrzan rozcieramy z żółtkiem i śmietaną na gładki sos. Zalewamy nim banany na patelni, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy.
- Steki podajemy obłożone dookoła bananami i polane sosem razem z ziemniakami puree.