Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i puree selerowe
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Przepis na steki wołowe jest dość oczywisty, ale w tym zestawieniu wołowina smakuje wyjątkowo wykwintnie. Wypróbuj grillowane steki z polędwicy wołowej z meksykańską salsą z awokado i delikatnym puree selerowym. Aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące danie na obiad, idealne dla osób na zdrowej diecie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Fit" Konrada Gacy.
SKŁADNIKI
- Stek:
- 180 g polędwicy wołowej
- kilka ziaren pieprzu
- Salsa:
- 1 duże awokado
- 40 g czerwonej papryki
- 40 g pomidora
- 20 g cebuli
- 3 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- cytryna
- Puree z selera:
- pół średniego selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso: Polędwicę czyścimy z błon, a jej rant obtaczamy w uprzednio utartym pieprzu. Kładziemy stek na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do pożądanego stopnia wysmażenia.
- Salsa: Z pomidorów i papryki usuwamy pestki i kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Awokado obieramy i ostrożnie kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Sok z cytryny sprawi, że awokado nie sczernieje. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy liście i nasiona kolendry, oliwę z oliwek i pieprz, po czym delikatnie mieszamy.
- Puree z selera: Selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka, dodajemy czosnek i dusimy w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka do oddzielnego naczynia i całość miksujemy, regulując pozostałym mlekiem konsystencję aż do uzyskania kremu.