Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i puree selerowe

2021-03-29
Konrad Gaca
Stek z polędwicy wołowej, salsa z awokado i pure selerowe (przepis Konrada Gacy)
Autor: Konrad Gaca Stek z polędwicy wołowej z przepyszną salsą z awokado
łatwy
100 min
4

Przepis na steki wołowe  jest dość oczywisty, ale w tym zestawieniu wołowina smakuje wyjątkowo wykwintnie. Wypróbuj grillowane steki z polędwicy wołowej z meksykańską salsą z awokado i delikatnym puree selerowym. Aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące danie na obiad, idealne dla osób na zdrowej diecie. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Fit" Konrada Gacy.

SKŁADNIKI

  • Stek:
  • 180 g polędwicy wołowej
  • kilka ziaren pieprzu
  • Salsa:
  • 1 duże awokado
  • 40 g czerwonej papryki
  • 40 g pomidora
  • 20 g cebuli
  • 3 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • cytryna
  • Puree z selera:
  • pół średniego selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso: Polędwicę czyścimy z błon, a jej rant obtaczamy w uprzednio utartym pieprzu. Kładziemy stek na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do pożądanego stopnia wysmażenia.
  • Salsa: Z pomidorów i papryki usuwamy pestki i kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Awokado obieramy i ostrożnie kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Sok z cytryny sprawi, że awokado nie sczernieje. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy liście i nasiona kolendry, oliwę z oliwek i pieprz, po czym delikatnie mieszamy.
  • Puree z selera: Selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka, dodajemy czosnek i dusimy w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka do oddzielnego naczynia i całość miksujemy, regulując pozostałym mlekiem konsystencję aż do uzyskania kremu.
Konrad Gaca