Soczysty schab duszony z grzybami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Soczysty schab duszony z grzybami to eleganckie danie. Idealne na niedzielny posiłek całej rodziny. Soczyste kotlety skąpane w aromatycznym grzybowym sosie doskonale współgrają z pieczonymi ziemniakami.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1200-1400 g schabu środkowego
- 3 cebule
- 350 g pieczarek brunatnych lub w sezonie grzybów leśnych: prawdziwków, koźlaków, podgrzybków
- 200 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na plastry i lekko rozbić go tłuczkiem. Schab oprószyć solą. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
- Z patelni zdjąć kotlety, w razie potrzeby dolać oleju, ponownie rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki.
- Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem, wyłożyć cebulę i pieczarki, dodać tymianek, posolić i wlać śmietanę.
- Na wierzchu ułożyć kotlety.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
- Przed podaniem oprószyć tłuczonym różowym pieprzem.